Седанът SU7 на Xiaomi беше представен много успешно в Китай тази седмица, но изглежда, че компанията не почива на лаврите си и вече работи по следващия модел. Според нов доклад от Китай, който се позовава на неназовани източници, вторият електрически автомобил на Xiaomi ще бъде SUV.

Това само по себе си едва ли е изненадващо - през последните години SUV автомобилите завладяха света. Това, което е по-изненадващо, е, че докладът продължава да твърди, че този SUV ще се появи до края на тази година. Това е драматично бърз темп на пускане на пазара, но, разбира се, това е нещо, с което Xiaomi е свикнала от бизнеса си със смартфони.

Все пак бихме ви посъветвали да приемете това с известна доза недоверие, тъй като изглежда твърде бързо за света на автомобилите, особено за компания, която буквално вчера пусна първия си модел.

От друга страна, Xiaomi в известен смисъл трябва да пусне SUV по-скоро рано, отколкото късно, тъй като това е много желана категория. Повечето от новопоявилите се китайски конкуренти всъщност са имали SUV автомобили като свои първи модели - на ум идват Nio, Li Auto и XPeng. Дори сега Nio и XPeng имат много повече SUV модели в каталога си, отколкото други видове, а Li Auto досега е произвеждала само SUV.

Може би точно затова Xiaomi избра да пусне първо седан, за да изненада хората, като не тръгне по изпитания път. Но в някакъв момент ще трябва да поеме по този път, така че може и да е това, което предстои.

За първите 27 минути след отварянето на списъците за поръчки за SU7 бяха направени над 50 000 поръчки и нямаме причина да се съмняваме, че SUV на Xiaomi ще бъде поне толкова успешен, ако не и още по-успешен, особено като се има предвид склонността на компанията да предоставя страхотни спецификации за цената.

Снимка: Unsplash

Виж още: PlayStation 6 се планира като най-мощната конзола от своето поколение