Знаете ли, че от 2010 г. насам пазарът на настолните игри расте с 25 до 40 процента годишно и това кара някои да говорят, че в момента сме в "златната епоха на настолните игри"? Всъщност не е необходимо да сте непременно част от онова ядро милиони запалени играчи, за да се насладите на едно по-различно изживяване, свързано със света на този тип забавления. Това е така, защото националният фестивал Board Game Fest 2024 предлага по нещо за всеки.

За трета поредна година събитието ще посрещне в село Чавдар запалените фенове и всички ентусиасти, които проявяват интерес към необятния свят на настолните игри. Фестивалът, който се организира от екипа на онлайн проекта за обсъждане на настолни игри и свързаните с тях теми CollectiveView и с подкрепата на община Чавдар, ще се проведе на 15 и 16 юни. То обещава да бъде най-вълнуващото досега благодарение на сътрудничеството с широк спектър от участници, включително клубове за настолни игри, общности, популярни лица, издатели, търговци и създатели на игри.

Програмата тази година е още по-богата и включва над 20 събития - тематични турнири, работилници, панелни дискусии, конкурси, томболи, 3D принт и детски игри. Ще можете дори да тествате познанията си в специални куизове, както и да се върнете назад във времето с любимите на поколението на 90-те книги игри. Изложението в рамките на фестивала ще представи в обособени панели игри, създадени от българи, заедно с такива, които са преведени на български език, и международни игри, отличени със световни престижни награди.

През 2024 г. за гостите на Board Game Fest има подготвена и специална изненада - Георги Арсов, талантливият музикант, познат от множество изяви, сред които и тази в "Гласът на България". Той ще изнесе специален акустичен концерт от геймър за геймъри в първата вечер на фестивала, както и ще бъде водещ на една от дискусиите на живо на сцената на събитието.

"Board Game Fest е чудесно двудневно забавление сред природата и в света на настолните игри, подходящо както за феновете на настолните игри, така и за хора, които никога не са играли, но искат да изпитат нови емоции и забавления със своето семейство или приятели", споделят организаторите от CollectiveView Цветина и Михаил Лунгарови.

Освен да се насладят на основната програма, след нейното приключване гостите на фестивала ще могат да се възползват от цялата територия, на която той се провежда, като свободна зона за игра. Също така ще могат да посетят въжения парк и стените за катерене, модерния фолклорен център, изграден по западен модел, природните забележителности и археологическия парк "Тополница", с които село Чавдар отдавна е известно. Ако сте голямо семейство, вземайте малките и домашните любимци и ще прекарате една страхотна нощ под звездите на палатка или къмпинг.

Информация за транспорта от София до Чавдар може да откриете на сайта на събитието. На място в Чавдар е достъпна и зарядна станция за електромобили. Мероприятието е подходящо за посещение с кемпер, за палатки, за еднодневен пикник или за отсядане с настаняване в Чавдар и региона.

Снимки: Board Game Fest Чавдар