В актуален доклад на The Verge се появиха нови слухове за PS5 Pro, който вече е почти потвърден благодарение на изтичането на информация. В него изданието твърди, че Sony очаква всички игри, сертифицирани през август, да бъдат съвместими с PS5 Pro.

Репортерът на The Verge Том Уорън пише: "Разбрах, че разработчиците могат да поръчат тестови комплекти още сега и че Sony очаква всяка игра, представена за сертифициране през август, да бъде съвместима с PS5 Pro". В документите, описващи новата конзола, се посочва, че рендирането на графичния процесор на PS5 Pro ще бъде "с около 45% по-бързо от това на стандартната PlayStation 5".

По-рано беше разкрито, че PS5 Pro ще има само по-малка производителност на процесора в сравнение със стандартната версия на конзолата, което се предполага, че се дължи на това, че Sony държи на обратната съвместимост с PS6. Междувременно се предполага, че графичният процесор ще бъде хибрид от дизайна RDNA 3 и RDNA 4.

PS5 Pro ще има и някои промени в системната памет за разработчиците. Стандартната памет на PS5 работи със скорост 448 GB/s, но Sony увеличава тази скорост с 28% до 576 GB/s в PS5 Pro. Тъй като системата за памет е по-ефективна в PS5 Pro, "увеличението на пропускателната способност може да надхвърли 28%", казва Sony.

Sony все още не е обявила PS5 Pro, но се смята, че новата конзола ще се появи на пазара през ноември 2024 г. Съобщава се обаче, че някои разработчици се питат защо изобщо се появява PS5 Pro, тъй като смятат, че не са използвали максимално потенциала на стандартната конзола.

Снимка: Unsplash

Виж още: В Китай роботи вече произвеждат клонирани прасета и животът няма смисъл