В ерата на дигиталните комуникации ролята на Facebook в нашия живот е неоспорима. Социалната мрежа вече си проправя път заедно с нас и в отвъдното. Платформата има почти 2 милиарда активни потребители по целия свят, и както цикълът на живота повелява – раждаме се и умираме – и в случая, оставяме зад себе си „призрачни“ профили. Според статистки 8000 потребители на Facebook умират всеки ден. Но какво се случва с техните профили?

Смъртта в социалните медии е все още в много отношения загадка. Много социални медийни платформи изглежда не вземат предвид смъртта на потребителите. Да вземем за пример езика, който социалните мрежи използват, когато говорят за профили на починали. Обикновено те се наричат ​​„неактивни“ или „наследени профили“, а понякога те просто са „затворени“. За Google например не сте починали, вие просто сте далеч от компютъра си за много дълго време.

На практика думата „смърт“ не се споменава в сайтовете на социалните медии. Трудно е да се прецени дали човек в социалните медии е мъртъв или жив, с изключение на Facebook, където изразът „да си спомним“ означава профил на починал - нещо, което се случва автоматично, след като акаунтът е бил мемориализиран.

Почти всички социални мрежи предлагат на потребителите възможност да съобщават, че даден акаунт принадлежи на вече починал човек, но тези опции не са широко известни. Често докладването на профил на починало лице води само до неговото премахване, което не е идеалният вариант за тези, които биха искали да имат достъп до съдържанието на неговата страница.

Превръщане на профила в мемориална страница

Идеята за превръщане акаунта на починал човек в мемориална страница е въведена от Facebook през 2009 г. Cпоред говорител на компанията подобна практиката „позволява на близките и приятелите да публикуват спомените си и да почитат паметта на починалия, като същевременно акаунтът и неприкосновеността на починалия са защитени“.

Когато някой човек усеща, че краят му наближава, обикновено прави завещание, с което приживе разпределя своите материални блага сред избраните от него хора. Да посочиш наследник е често срещано явление, но все по-често започваме да срещаме ролята на „дигитален“ наследник, който да се погрижи за старите имейли, които сте запазили, фотоалбумите във Flickr и вашия Facebook профил. Ако имате „дигитален“ наследник, този човек може да поеме контрола над профила ви във Facebook, когато си отидете от този свят. Наследственият контакт не може да чете съобщения или да редактира стари публикации. В правомощията му е да напише финално съобщение, което да се покаже в горната част на паметната страница, да одобрява нови заявки за приятели и да сменя снимките на корицата и профила.

Ето как да посочите наследствения си контакт: отидете на Security и кликнете върху „Legacy Contact“, където ще можете да изберете някой от приятелите си във Facebook. Също така ще имате възможност да им изпратите предварително написано съобщение (което можете да редактирате), с което ги информирате за новата им роля. В противен случай контактът ще бъде уведомен само, когато смъртта ви бъде съобщена на Facebook, а профилът ви е превърнат в мемориална страница.

Ако обаче нямате дигитален наследник, има няколко начина, по които да превърнете профила си в мемориална страница във Facebook, след като преминете в отвъдното. Единият от тях е вие или някой друг да поиска страницата да бъде мемориализирана. Когато даден акаунт е мемориализиран, само потвърдените приятели могат да видят хронологията или да го намерят в лентата за търсене. Времевата линия вече няма да се показва в раздела за предложения на началната страница и само приятелите и семейството могат да оставят публикации в потребителския профил в памет на починалия човек.

За да защити поверителността на починалия, Facebook не споделя с никого информацията за вход в профила. Веднъж създадена Facebook страница, тя е напълно защитена и не може да бъде достъпна или променена от никого. Заявката може да бъде попълнена и след това Facebook обработва паметта, като уведомява заявителя чрез електронна поща, след като е завършена. Можете да намерите пълни ЧЗВ и да попълните заявка за мемориализиране на акаунт.

Да изтриете профила

Друг начин, с който можете да се погрижите за профила си преждевременно, е да го премахнете напълно. За да направите това, подайте заявка и Facebook ще я обработи като специална такава за проверени членове на семейството. Тази опция напълно ще изтрие времевата линия и цялото свързано съдържание от Facebook, така че никой няма да може да го види. Всички снимки и публикации от съответния профил ще бъдат премахнати.

За всички специални искания Facebook изисква потвърждение, че сте член на семейството или изпълнител на волята на починалото лице. Заявка за изтриване на потребителския профил няма да бъде обработена, ако не може да докажете връзката ви с починалия. Може също да използвате специалния формуляр за заявка, ако имате специална заявка относно въпросния потребител и неговия профил.

Примери за документи, които Facebook ще приеме като доказателство, са актът за раждане / смъртният акт на лицето, или доказателство за правомощие по местно законодателство, че сте законният представител на починалия или неговото / нейното имущество. Прочетете секцията за специални заявки и премахвания за още повече информация.

Приложение, което обработва последните ви съобщения

Последната опция, която не се осъществява директно чрез Facebook, е приложение за трети страни, наречено "If I Die". В него може да гледате видеоклипове, които обясняват различните неща, които могат да се случат с вашия профил във Facebook, когато умрете. Първото и единствено по рода си приложение ви позволява да създадете видео, съобщение или текстов "месидж", което да бъде изпратено след смъртта ви. Приложението може да бъде добавено във Facebook, което ще ви позволи да го персонализирате. Можете да оставите видеоклип или да докладвате за смъртта на някой друг директно чрез приложението. Всичко се прави чрез приложението.

За да планирате дадено съобщение, което да бъде изпратено след като умрете, кликнете върху бутона „Оставете съобщение“ и той ще ви отведе до екран, където можете да пишете и получавате лични съобщения от други потребители на приложения след вас или любим човек минава.

С това приложение може да кажете на всички важни хора в живота ви, че ги обичате, преди Facebook профилът да бъде изтрит или превърнат в мемориална страница чрез една от стъпките по-горе. Те имат канал в YouTube, посветен на видеоклиповете, които представят приложението, начините за най-доброто му използване и всички негови функции.

Във често задаваните въпроси във Facebook те правят задълбочена работа, като предлагат опции, за да гарантират, че поверителността на починалото лице е защитена, докато други могат да изберат да ги запомнят чрез техния профил, ако желаят. Ако някога възникне въпрос за интелектуална собственост, свързана с профила на починалия, можете да съобщите за проблем, да зададете въпрос или да потърсите допълнителни указания от Facebook за това как да се справите с него.

Нови данни за PlayStation 5 - 4К/60 FPS без проблем?