При все че от прословутото интервю на Марк Сърни за Wired мина почти месец, огънят на спекулациите около следващата конзола на Sony не само не угасва, а сякаш се разгаря все повече с всеки следващ ден.

Макар грубата картина на хардуерните спецификации за бъдещият PlayStation 5 е общо взето ясна, това, което остро липсва на този етап, е конкретика. Жаждата за повече информация на феновете обаче явно е ненаситна за това „течовете“ в интернет продължават с пълна сила.

Последният от тях идва от анонимен потребител в Reddit, който твърди, че източникът му е близък негов приятел, присъствал на среща организирана от Sony, на която са обсъждани спецификациите на следващата им конзола.

Да, осъзнаваме, че цялата работа звучи меко казано съмнително (в стила на „една на жена на пазара каза...“), но въпреки това няколкото нови детайлa публикувани в Reddit поста за доста любопитни.

До известна степен те потвърждават вече известните факти за PS5 – 8 ядрен процесор на AMD с най-новия вариант на изключително успешната Zen архитектура (т.е. произведен по 7 нанометров процес) и максимална тактова честота от 3.2 GHz.

Графичната подсистема на конзолата ще разчита на Navi, но в специално модифицирана версия предлагаща цели 12.9 терафлопса производителност. Само за справка това нарежда видео ядрото на PS5 някъде между RTX 2080 (10.1 TF) и RTX 2080 Ti (13.4 TF) с тази разлика, че тези два адаптера се предлагат на цени съответно между 750 и 1300 долара, докато конзолата на Sony вероятно ще струва не повече от 500 или 600 долара.

PlayStation 5 също така ще разполага с 24 GB оперативна памет (вероятно споделена между централният и графичният процесор, както винаги до сега) и специално разработена дискова подсистема, комбинираща супер бързо SSD/nVME устройство и класически твърд диск.

С подобни спецификации никак не ни е трудно да повярваме в обещанията на Sony, че за следващата им конзола 4К резолюция със стабилни 60 кадъра в секунда няма да са проблем, а някаква емулация на 8К (по подобие на широко прилагания в момента от PS4 Pro 4K checkerboard rendering режим) също не е изключена.

 

Още от Play