Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Знаете ли коя е най-голямата и известна международна награда за дизайн в света? Да, това е A ’Design Award & Competition, която всяка година обявява своите резултати от конкурсите си за дизайн.

Наградите са високо ценени от дизайнери и създатели на различни видове изкуства. Всички лауреати на конкурса A'Design Award получават слава, престиж, признание, публичност и международна осведоменост. Комплектът на наградените включва:

 

And the winners are…

В тазгодишното издание на A’Design Awards (периода 2020–2021 година) участваха дизайнери от 108 държави в 104 различни дисциплини, като бяха отличени цели 2094 победители! Всички победители можете да разгледате тук.  

Кандидатурите бяха внимателно оценени от международно влиятелно жури, съставено от утвърдени учени, изтъкнати членове на пресата, професионалисти в креативния дизайн и опитни предприемачи, които отделяха голямо внимание и внимание на детайлите, докато гласуваха за всяко участие. Ето и някои от по-интересните проекти, като предупреждаваме че е доста трудно да избереш такива сред стотиците и дори хиляди уникални дизайнерски предложения.

 

CanguRo Mobility Robot


CanguRo има за цел да създаде нова връзка между машините и хората в ерата на изкуствения интелект (AI). Благодарение на усъвършенстваната роботика и AI технологии този триколесен робот е независим, но приятелски настроен партньор, способен да достига автономно до вас чрез команди от смартфон, да избягва препятствия и да ви следва по време на разходка. Освен това, когато се трансформира, CanguRo е готов да ни покаже действително, че не е просто превозно средство.

by Shunji Yamanaka - fuRo

 

Sadler Foldable Electric Bike

Sadler е моторен велосипед с иновативен дизайн, изработен от въглеродни влакна. Той има сгъваем и преносим дизайн, с размери само 26 инча в сгънато състояние, което го прави най-компактния в света. Предлага се в три версии: класически, 3-скоростен и такъв с електрически мотор. Sadler Bike е универсален и лек, подходящ за улични, градски и удобни местности. Създаденият в Италия Sadler Bike има иновативен дизайн и съчетава функционалност с ексклузивни материали.

by Gianluca Sada

 

MG iSmart Infotainment System HMI


Инфотейнмънт системите са бъдещето. Какво би бил вашият нов супер автомобил, ако няма „очи“ и вградени комуникации? Дизайнът на тази обхваща новите технологични тенденции, съсредоточени около свързаността с цифрови допирни точки и интелигентни асистенти с интуитивен интерфейс, който засилва емоционалните връзки на потребителите както с автомобила, така и с марката MG.

by Star

 

AGV Construction Heavy-Duty Chassis


AGV (Automated Guided Vehicle) е платформа, специално проектирана и оптимизирана за сложна строителна среда, която може да бъде пълнена с роботизирани решения, повдигащи системи и роботизирани рамена. Платформата може да планира собственото си поведение според сложната външна среда и да помогне на хората да се ангажират с опасни строителни работи заради своите превъзходни способности за преодоляване на препятствия.

by Fan Wu and Hao Meng

 

Chuangze Intelligent Disinfection Robot

Интелигентният дезинфекционен робот Chuangze е автономен мобилен робот за използване на обществени места. Той може да дезинфекцира околната среда по уникален начин със своя плазмен модул за пречистване на въздуха, има още многопосочна UV лампа и модул за дезинфекция на земята, постигайки по този начин степен на дезинфекция до 99,9%. Роботът разполага с модули за разпознаване на лица и измерване на телесната температура, за да отговори на нуждите на такива обществени места като болници и хотели например.

by Qingmin Li

 

Cube High Altitude Cleaning UAV Highrise Glass

Супер оригинално решение за хеликоптер с 8 витла, който може да се върти свободно на 360 градуса във въздуха. Той може да почиства високи сгради, вместо да се налага алпинист да виси навън, рискувайки живота си. Модулите му се заменят лесно, като може да се зарежда от слънчева енергия.

by Guangpeng Yue

 

X Transport Cargo Transportation


Транспортирането на материали и товари е една от най-сложните и тежки задачи при всяка антарктическа експедиция. По време на процеса на транспортиране времето е много ценно, така че тази футуристична транспортна лодка може да е от полза. Тя може да пътува бързо по снега, което е подходящо за пренасяне на материали. Задвижващите агрегати в горната и опашната част гарантират, че тя ще достигне до научноизследователската станция с най-бързата възможна скорост.

by Zeyu Ye

 

W-3E Mask Expressive Emotion


Маска? Това вече е необходим аксесоар. Тази има вграден малък проектор за разпознаване на лица, а самата маска е супер добре изолирана и напълно прозрачна. От двете страни са инсталирани филтърни вентилатори и високоговорители за решаване на проблемите с комуникацията, а филтърните елементи от двете страни могат да бъдат заменени при необходимост. От двете страни на задната част има основни бутони за управление и екран за показване на състоянието на тялото на носещия в реално време.

by Shengtao Ma

 

PaMu Nano TWS Earbuds


Мини true wireless слушалки, пригодени за млади потребители и различни сценарии. Дизайнът се основава на оптимизация на данните от ушите на повече от 5000 потребителя, като така гарантира, че повечето уши ще си паснат с тях. Магнитното захващане на слушалките в кейса помага за сигурното им закрепване. Bluetooth версия 5.0 опростява работата, като същевременно поддържа бърза и стабилна връзка, а кодекът aptX гарантира по-високо качество на звука. Слушалките са IPX6 водоустойчиви.

by Xiaolu Cai
 

 

Ono Stereo Bluetooth Speaker


Основната функция на дизайна е да осигури перфектния звук. Дизайнът е вдъхновен от формата на рог (на вожда Лехел, който е бил известна личност от унгарската история). Дизайнът се приспособява функционално към характеристиките на високоговорител и позициите на вътрешните компоненти. Следователно този напълно нов и уникален дизайн за високоговорители се е родил благодарение на хитроумните инженери.

by Remion Design Studio
 

 

Flexion Bench


Този дизайн има за цел да добави различна идентичност към дизайна на пейката, където можете да седите само за почивка в ежедневието и да не обръщате много внимание на дизайна й. Целта е да се постигне скулптурно иновативно докосване с външен вид на огледало, отразяващо вашата идентичност в изпълнения с бетон град, както и да се улови движението на хората, живеещи в него.

by Bulent Unal and Elif Gunes

 

PowerTronex H1 USB-C Docking Station / Hub


Осигурява до 8 интерфейса, поддържа 4K видео предаване и PD протокол за бързо зареждане. Чрез него потребителите могат лесно да четат, да прехвърлят данни на компютри или мобилни телефони (с Type-C интерфейс). Корпусът от алуминиева сплав придава отлична устойчивост на надраскване и корозия и има страхотни характеристики на разсейване на топлина. Свързващият кабел се съхранява в с плъзгане в специален жлеб, което прави продукта преносим и компактен.

by Harry-Hongwei Yang
 

Dreamland Ergonomics Study Desk


Бюрото с мечтан дизайн съчетава ергономичност и удобни функции за съхранение, като така отговаря на разнообразните нужди на ученици от училищна възраст до възрастни. Масата е оборудвана с функция за повдигане и регулиране на височината на работния плот. Уникалната сегментация на работния плот помага за подобряване на комфорта при използване. Снабдена е с малък часовник, който помага на децата да разпределят времето си. Богатите аксесоари правят това ученическо бюро най-мечтания подарък за ученолюбивите деца.


by Lei Wang and Panyan Fei
 

Lavazza Elogy Milk Coffee Machine


Тази кафе машина с интегрирана камера за мляко предлага пълния пакет италианска култура на кафе: от еспресо до капучино или лате. Характеризира се с уникално добре изработен корпус и триизмерно лого на Lavazza отстрани. Металните акценти подчертават основните дизайнерски решения на решетката и потребителския интерфейс. Този модел е оптимизиран към намаляване на нивото на шума и консумацията на енергия.


by Florian Seidl

 

Ruyi Exhibition Center


Проектът се намира във финансовия център Longhu, Джънджоу, Китай. Финансовият център е свързан с CBD на Zhengdong New District от южната страна чрез канал с дължина 3,7 километра, което го прави част от визитната картичка на града в района.

by Kris Lin
 

Obj01 Lamp

OBJ-01 е с максимално опростен дизайн и материали. Изградена е от плоча суров метал, изрязана с лазер и сглобена на ръка с гумен чук. Размерът отговаря на идеята и формата на материала, а чистите геометрични фигури са основните елементи на дизайнерското осветително тяло. Включват правоъгълник, кръг и цилиндър отзад, който помества светодиодната крушка.

by Manu Ban
 

Body Voice Innovative Devices


Body Voice предлага технология, която позволява на танцьорите да създават музика чрез своите танцови движения. „Гласът на тялото“ включва Clips елементи, приложение и Bluetooth високоговорител. Безжичните Bluetooth елементи имат сензори за движение, които се закрепват навсякъде по тялото на танцьора, за да събират движенията му в цифров вид и да ги изпращат към мобилния телефон. Той ги модифицира чрез приложение, което преобразува движенията в музика и ги възпроизвежда на Bluetooth високоговорителя.

by Lihsing Wang and Yulin Tsai

 

Samsung Bot Chef Robotic Arm


Samsung Bot Chef е продуктова концепция, която вкарва супер модерни роботи в дома. Проектиран да работи съвместно с хората в кухнята, Bot Chef може да помогне да нарязва, разбърква, подправя и приготвя перфектното ястие чрез прости гласови взаимодействия. Bot Chef може да чете, разбира и възлага задачи в обикновени рецепти чрез обработка на естествен език и е предназначен да използва ежедневни кухненски инструменти и прибори.

by Think Tank Team
 

Qi2 Multi-Modularized Water Purifier


Мобилният и най-съвременен дизайн позволява на потребителите да ползват функцията на пречиствател на вода, когато имат нужда. Филтърните касети имат собствен дизайн, съобразен с общия, така че комбинацията от касети определя цялостния външен облик на самия пречиствател. Пести вашето време, като може да заменяте филтърните касети за секунди. Допълнителна опция добавя лесно RO, UV и директни системи за пиене. Разполага с незадължителни филтри или функции от една до множество комбинации, модул за вкус, за незабавно охлаждане, отопление и др.

by Plainliv Taiwan
 

Gait Analysis Robot Medical Health Measurement System


Роботът проследява обекта си и изпраща данни за анализ към базата данни в облака, позволява измерване на още повече медицински параметри и развива услуги като анализ чрез Big Data приложения, рехабилитация, здравна поддръжка и др. Той ще може да помогне за ранното откриване и профилактика на заболявания. Това е проект, който разработва система, включваща робота за извършване на точен анализ на движението, което можеше досега да се прави само със скъпа система за улавяне на движение.

by Anri Sugihara

 

Warmth of Projection Electronic Thermometer


Продукт, проектиран да има нежна форма и да направи целия процес на измерване на температурата лесен и бърз. Екипът реализира подсъзнателно психологическо действие на човека, който поглежда към екрана на дисплея и усещането му за желание да знае текущата температура. Така се премахва известно безпокойство в процеса на измерване на температурата, като се измества фокусът на внимание на тествания човек. Дизайнът използва принципа на изпъкнали лещи, за да проектира температурното число, показвано от светодиода на рамото.

by Yan Yue and Jiahao Yu
 

 

Qwork Pod Office Furniture


Шестоъгълно кошероподобно решение за офис, което предлага гъвкавост, за да отговаря на различни пространствени нужди и може да бъде персонализирано, за да отговаря на всяко оформление на офиса. Отличава се с автоматична херметична акрилна врата, контролирана от лицево разпознаване и вентилатори с вградени пречистватели на въздуха.

by Mohamed Mostafa Radwan
 

Scarecrow Plant Protection Drone


Дрон-плашило, действащ по операции за растителна защита и самонасочване чрез програмен контрол. Използва вятърна енергия чрез собствен ротор, за да помогне на собственото си зареждане. Има 8-осен дизайн и адаптивен алгоритъм за защита на мощността. Основното тяло на плашилото е снабдено със звукова система за разпръскване на птиците около земеделската земя. Като имитира писъци на птици, той защитава земеделската земя, но същевременно не вреди на птиците.

by Guangpeng Yue
 

Aery UVC Air Disinfection System


Aery използва двуетапен подход за дезинфекция. Първият използва отпадъчната топлина, получена от UVC излъчващите светлина диоди, и я пренасочва, за да ускори скоростта на убиване на патогени, когато необработен въздух се изтегля през нагретите перки на радиатора. Вторият етап увеличава излагането на въздух на UVC, когато преминава през поредица от завои, разположени под светодиодите. Дизайнът увеличава ефикасността на дезинфекцията в компактен модул.

by Duane Lye Dun Wei

 

PB2 Series Ultraviolet Disinfection


Уред за UV дезинфекция, инспириран от света на женския дизайн. Има дъговидно тяло и частична кръгла метална украса, приятен бял цвят и тъчскрийн за управление.

by Konka Industrial Design Team
 
 

Отново – списък от всички победители може да намерите ТУК

 

Ако сте дизайнер – участвайте в A’Design Awards 2021–2022

Макар и победителите за тази година вече да са известни, отсега можете да се запишете за следващия голям конкурс и да използвате оставащото време по най-добрия начин. Преди да качвате изображения или да изпращате проекти, моля, попълнете подробности за дизайна си и разгледайте всички формуляри. Ако искате да станете световноизвестен, регистрирайте се тук:

РЕГИСТРАЦИЯ ЗА A’DESIGN AWARDS

Регистрацията за периода „Награда и конкурс за дизайн 2021–2022“ вече е отворена.

Ако пък все още не сте добре запознат с наградите, разгледайте този и този сайт, в които ще намерите много интересна информация. Пожелаваме ви успех!