Като човек в технологичния сектор често ми се случва познати да се консултират с мен, когато стане време да купуват техника. Смартфоните са едни от най-често сменяните устройства и същевременно най-използваните, затова днес ще споделя моя метод, който използвам всеки път когато някой ме попита какъв телефон да си вземе и не разбира абсолютно нищо от материята.

 

Бюджет

Неудобен въпрос, но е важно да бъде уточнен в самото начало, за да се знае в кой сегмент търсим устройство. Телефоните до 400 лева се водят бюджетни, от 400 до 1200 лева е средният клас, а над 1200 са флагманите. Ако се чудите защо е толкова ниска границата за последните, най-достъпният модел е базовата версия Google Pixel, който дебютира с цена от $600.

Обикновено избягвам да препоръчвам най-новите модели, освен ако не ги предлага оператор и така или иначе трябва да бъде преподписан договор. Истината е, че за 1 година цената на един смартфон се срива почти двойно, а той ще продължи да бъде актуален поне още 2–3 години след това като характеристики заради стагнацията в развитието на сектора.

 

Брандове

След като знаем с какъв бюджет работим, следващият ми въпрос е свързан с предпочитание откъм марката. Това не значи, че ако няма такива, ще препоръчам някой нечуван модел само защото е най-изгоден. Правя го, защото някои хора предпочитат iPhone и не искат да чуват за други телефони и в този случай изборът става по-ограничен.

Няма нищо лошо в това да харесвате продуктите на даден производител и да държите на него, но на всеки се случва да има лоша година или просто конкуренцията да е по-добра в момента, затова е хубаво да сме отворени и към други опции.

 

Камери и батерия

„Да снима добре и да не му пада бързо батерията“ е редовният отговор, който получавам, когато попитам някого какво търси в един смартфон. Интересното е, че процесът за определяне качествата на тези два аспекта е съвсем различен.

Когато насочите поглед към камерите, с най-голям шрифт са изобразени мегапикселите. Иронията е, че това е най-малко важната стойност и далеч по-ключови са размерът на сензора и разтворът на блендата, но днес няма да говорим за тези спецификации.

Най-лесният начин да разберете дали е качествена конфигурацията, е да видите дали има оптична стабилизация, търсете надпис OIS. Това значи, че камерата е физически стабилизирана и се мести заедно с движенията, които вие правите. Не че без този фактор не може да е хубава, всички смартфон камери вече са електронно стабилизирани (EIS) до някаква степен, но ще усетите разликата при видеа и нощна фотография.

Друг мит, на който често попадам, е: „Искам телефон марка Х, защото знам че снимат хубаво“. В 99% от случаите марката няма значение, всичко е до цена. Ако сравните смартфон за 300 лева с такъв за 1300, познайте кой ще прави по-хубави снимки, независимо кой е производителят. Също така обикновено тези впечатления са формирани на база съдържание, видяно в социалните мрежи. Не забравяйте, че то е обработено с цел да изглежда добре и не всеки има такива умения за модифициране на кадри.

Най-добрият съвет, който мога да дам (ако нямате с кого да се консултирате по темата), е да разгледате различни ревюта на дадено устройство. Хубаво е да погледнете поне няколко, защото всяко едно е субективно и така ще може да извадите темите, които се повтарят и да направите генерален извод. Това е и най-добият ви шанс да видите на какво е способна камерата, но имайте предвид, че когато се качват на сайт или добавят във видео, кадрите се компресират и леко видоизменят най-вече откъм цветове. Има значение също и екранът, на който гледате ревюто.

Относно батерията тук вече цифрите са от най-голямо значение. Капацитетът се измерва в милиамперчасове и се означава с mAh. Макар че софтуерната оптимизация също е от огромно значение, избягвайте стойности по-малки от 4000 mAh, ако искате да сте сигурни, че телефонът ще издържи поне един пълен ден на батерия. Игнорирайте това, ако става дума за iPhone, там нещата стоят по различен начин.

Често пренебрегван фактор е скоростта на зареждане, а бих казал, че това е дори по-важната спецификация. Колкото и да е издръжлива батерията, идва момент, когато трябва да се зареди, и никой не иска да чака по 3 часа за това. Скоростите тук варират от 15 до 210 W и колкото по-голямо е числото, толкова по-бързо се зарежда телефонът. Тук сами трябва да прецените колко държите на скоростта. Моят съвет е да инвестирате в безжично зарядно (ако телефонът поддържа безжично зареждане), защото, макар и малко по-бавно, по този начин няма да се разбива портът за зареждане и да сменяте кабели през няколко месеца.

 

Памет

Когато някой каже „да има много памет“, в 10 от 10 случая има предвид вътрешното пространство, а не RAM. За съжаление слотовете за SD карти вече са рядкост, така че трябва да внимавате при избор на капацитета. Много зависи за какво и колко дълго смятате да използвате телефона, но бих казал, че капацитет под 64 GB е безумен в днешно време.

Аз лично дори препоръчвам поне 128 GB, за да не дойде момент, в който да се чудим от какво да се лишим, за да освободим място за друго, или да трябва да се учим що е то облачно пространство. Ако не знаете, че облак не е само вид аерозолно образувание, то тогава този текст не е за вас.

 

Да не е много голям

Признавам си – ако ме бяхте попитали преди година или две, щях да кажа, че това е едно от най-безумните изисквания, най-малкото защото вече няма малки смартфони. Само че последният път когато избирах телефон за себе си, в мен се появи някакви неописуемо желание устройството да бъде възможно най-компактно. Може би е, защото заради работата ми понякога се налага да нося по няколко телефона, но независимо от причината, вече знам как се чувстват хората милеещи за по-малък екран.

Както вече казах, за съжаление вече няма такива телефони, откакто iPhone решиха да прекратят mini серията си. Добрата новина е, че 5.5-инчов екран не е това, което беше преди 10 години. Размерите на корпуса се оптимизират и съотношението на дисплеите вече е много по-добро. Тук съветът ми е да отидете на място и да пробвате няколко модела, сами да прецените колко са удобни. Дори да няма този, който търсите, ще се убедите, че големите екрани не са толкова страшни, колкото звучат. Ако наистина държите на възможно най-компактния смартфон, тогава гледайте за модели с извит екран, който обгръща и част от страничните рамки.

 

Заключение

Мисля, че успях да покрия най-важните неща (от моя опит) и се надявам това кратко четиво да е било полезно. Умишлено не говорих за процесори, сертификати, гигахерци, софтуерни ъпдейти и така нататък, защото това са второстепенни фактори за голяма част от хората. Все пак при наличие на достатъчно интерес мога да направя още един наръчник, в който да покрия по-детайлно всички важни фактори при избора на смартфон. Оставете коментар, ако бихте искали такъв материал, и ще го напиша при първа възможност.

 

Снимки: Unsplash

Вижте още: Новата серия Samsung Galaxy S23 е вече тук