Philips 5K2K UltraWide Thunderbolt 40B1U6903CH е 40-инчов бизнес клас монитор. Ако 40‘‘ ви звучи прекалено, изчакайте да видите защо всъщност би било добра идея да имаме по един такъв – в нашето видео ревю.

5K2K означава 5120 x 2160 резолюция или 21:9 съотношение. 40 инча може да звучат много, но всъщност реално пестите място, ако ви се налага да ползвате два монитора – площта, която заема този модел, е по-малка от тази на два стандартни 24‘‘ монитора един до друг, камо ли на два 27‘‘. Размерът е и оптимален спрямо големината на едно офис бюро, което е с дължина обикновено 120–160 см, докато мониторът е само 90 и няколко см широк. Разбира се, за да е по-ергономичен за работа и да отговаря на зрителното поле, дисплеят му е леко извит. Към ергономията можем да добавим и задължителната за размера стабилна стойка, която ви дава възможност да нагласяте височината и да завъртате до 45 градуса по хоризонтала накланяте 15 градуса по вертикала. Има даже вградена поставка, на която може да закачите слушалките си.

Изненадващото при него обаче е по-високото от очакваното качество на картината. Комбинацията от 5К2К резолюция на матирания IPS панел – доста повече от стандартната за 1440p за ултрашироките модели, при това с 140ppi, успява да осигури остра и детайлна картина въпреки значително по-големия размер. Освен това мониторът покрива по спецификации 134% sRGB и 98% от DCI-P3 цветовите пространства. Което е доста добре за модел, който не е предназначен за професионална графика. Но тази цветова съвместимост означава, че повечето потребители спокойно биха могли да го ползват за фото и видео обработка за дигитални нужди например. За преглед на снимки и видео със сигурност ще е значително по-добре от повечето сиви монитори на бизнес лаптопите. А поддържа и HDR 10.

Интересни възможности има и при свързването, където Thunderbolt 4 Type-C не само осигурява 40 Gbps двупосочен пренос на данни, например за видео с висока разделителна способност, но и 90 W захранване към външни устройства – тоест може дори да забравите за зарядното на лаптопа и преплитащите се кабели, стига преносимият ви компютър да е съвместим и не много енергоемък. Стандартно с Thunderbolt 4 може да добавите и втори монитор с последователно свързване, но се надяваме, че това няма да ви се наложи. За сметка на това мониторът има KVM превключвател – тоест може да свържете два компютъра и да преминавате лесно между тях или пък да гледате едновременно на екрана два различни потока на информация от различни източници.

Като цяло компромисът между размер и качество на картината, който са намерили от Philips, е много интересен. В комбинация с всички допълнителни функции този 5K2K UltraWide Thunderbolt монитор от 6000 серията на бранда би могъл да отговори на нуждата за единствено решение на проблема с дисплеите на бюрото на повечето потребители – едновременно за работа, основна обработка на изображения и видео, както и за забавление. В същото време може да намалите кабелите, а и броя дисплеи на бюрото. Единственият недостатък, както можете да се досетите, е, че хубавите неща са скъпи.

Снимка: HiComm