Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Знаете ли какво е WDR, или World Design Rankings? Ако следите сайта на HiComm редовно, най-вероятно знаете, че издателството ни е партньор на световните награди за дизайн - A’Design Awards. За да бъдат осигурени непрекъснато количество актуални данни и прогнози за журналисти, икономисти и заинтересовани от топ дизайна експерти, е нужно огромно количество статистическа информация. WDR им осигурява точно това, и то в изключително добре подреден и стегнат вид – организирайки класации и специални подредби, отбелязвайки най-важните положителни качества за всеки продукт, както и възможностите за конкуренция.

На сайта на World Design Rankings ще намерите отговори на всичките си въпроси около света на съвременния топ дизайн. В него са представени множество анализи, предоставена е информация от различни сайтове, подредени и класифицирани в определена логика, която можете да видите чрез менюто INSIGHTS от основния сайт. Там ще намерите още и връзки към следните супер интересни микросайтове и класации:


www.designaward.com
Всичко за A'Design Awards на едно място

worlddesignrankings.com
Класация на дизайнерите по държави и най-добри дизайнери от тези държави

www.popdes.com
Най-добрите дизайнери в света, подредени по области

www.designerrankings.com
Ранкинг на дизайнерите, в който са подредени по брой и вид получени награди, спечелени глобално

designclassifications.com
Класация на най-популярните дизайнери в света, подредени по публичен интерес и популярност

www.bestdesignsoftheworld.com
Best Designs of the World е витрина за най-добрия дизайн, изкуство, архитектура в света

 

Има ли с какво да ни изненада новата 2022 година?


Е, някакви тотални изненади няма как да се случат, особено що се отнася до нас - българите. Големите държави с традиции в тази област държат първите места здраво - и има защо. За съжаление нашата държава спрямо миналата година е паднала с още едно място надолу и в момента се намира на 30-о място в класацията по държави. През настоящата (2021) година към огромния списък държави са добавени още 8 нови и така в него вече фигурират цели 114 държави. За поредна година десетте първенци, оглавяващи топ класацията, не са се променили. На първо място е Китай, следван от САЩ, Япония, Италия, Хонконг, Великобритания, Тайван, Турция, Германия и Австралия. Разгледайте цялата класация на този линк http://worlddesignrankings.com.

А ние ви предлагаме да разгледате произведенията на топ дизайнери от 10-те водещи държави в света, плюс още две български предложения, които ще намерите в класациите.

 

Китай (TIGER PAN)


TIGER PAN е група топ дизайнери на опаковки, признати в индустрията като „занаятчии“ с естетически дух и бизнес стойност. Създават само около 10 дизайна годишно, но те винаги са топ и получават най-много награди в тази област. Освен множеството награди A'Design, те са спечелили и 5 награди Red Dot.

 

САЩ (Asbjoerk Stanly Mogensen)


Директор на отдела по глобален дизайн в Zoomo. Пионер във велосипедния индустриален дизайн. Дизайнер на ICONIC PININFARINA Evoluzione. Асбьорк е номиниран за дизайнер на годината в Европа през 2017, 2018 и 2019 от EPDA и IAD. В момента е класиран като номер 1 в света по дизайн на превозни средства по системата за класиране на DAC.

 

Япония (E-graphics communications)


Първоначално основана като Nippo през 1955 г., рекламната агенция TBWA JAPAN се слива с дизайнерско/печатната компания E-GRAPHICS, която се отделя от рекламното подразделение на NISSAN MOTORS, за да създаде E-GRAPHICS COMMUNICATIONS. Днес тя е агенция за реклама/творчество/печат с пълен набор от услуги.

 

Италия (Florian Seidl)


Florian Seidl е австрийски дизайнер с няколко години професионален опит. В момента работи като дизайнерски мениджър на Lavazza в Иновационния център в Торино и преподава в Scuola Politecnica di Design (SPD) в Милано. Преди това той е част от дизайнерския екип, който успешно разработва Fiat 500 в цяла гама от различни модели и няколко други проекта, които сега могат да се видят по пътищата.

 

Хонконг (One Plus Partnership Limited)


One Plus Partnership Limited е многократно награждавана асоциация на дизайнери от Хонконг / (Китай), специализирани в интериорен дизайн.

 


Великобритания (Springetts Brand Design)


Група топ дизайнери, базирани на Острова, които са специализирани в създаване на опаковки, бутилки и др.

 

 


Тайван (Daisuke Nagatomo and Minnie Jan)


Дайсуке Нагатомо завършва университета Мейджи в Токио и решава да продължи своята страст към архитектурата в Колумбийския университет, където получава магистърска степен по модерен архитектурен дизайн. Понастоящем Нагатомо е асистент в Националния университет Чиао Тунг в Тайван, както и преподавател в Токийския университет Денки.

 


Турция (Bien Seramik Design Team)


Турският дизайнер, ръководещ тази група, се нарича Толга Беркай и е роден в Истанбул на 19 май 1973 г. Той завършва керамичния факултет на Университета Мармара, където учи от 1992 до 1996 г., класирайки се на второ място, и се занимава със скулптура в ателието на проф. д-р Танкут Йоктем. В по-късните години работи дванадесет години в Истанбул.

 


Германия (Dabi Robert)


Ето какво споделя Даби Роберт за себе си: Казвам се Роберт и работя и живея в Нюрнберг, Германия. Имам много опит в графичния дизайн, но навлязох и в света на продуктовия дизайн, като основах две марки часовници през 2010 г. Днес с приятели в Хонконг все още сме активни с разработки, познати по целия свят. Работил съм за Tech Startup Incubator, а от 2017 г. насам моята страст е дизайнът на осветителни тела.

 


Австралия (Angela Spindler)


Анджела Спиндлър е многократно награждаван професионален дизайнер от Сидни / Австралия, специализирана в опаковки. Анджела Спиндлър е свързана с Depot Creative.


България (Христо Шидеров)


Нашият съгражданин е награждаван дизайнер за стартъп бизнес дизайн от София. Христо Шидеров е свързан с Urbanized. 

 


България (Васил Велчев)


Магистърът по електротехника Васил Велчев всъщност има повече от 10 години опит като графичен дизайнер в международна компания. Отначало продуктовият дизайн е по-скоро хоби за него, но след няколко световни публикации и награди започва да вярва повече в идеите си. Преди няколко години стартира проект, наречен MAGMA, който има за цел да събере всички негови творения под един покрив.

 


България (Алекс Ковачев)


Основател и концептуален мотиватор на най-успешното и награждавано интериорно студио в България. Заедно с екипа на IDEA от близо две десетилетия работи върху създаването на луксозни интериорни решения за жилищни и обществени пространства, ресторанти, хотели, самолети, яхти и др. Създаването на уникална и индивидуална концепция за всеки проект е в основата на техния успех. От цялостната визия до най-малкия детайл, екипът на Алекс Ковачев създава топ дизайн.

 

Като за финал отново ви напомняме – ако имате желание да участвате в тазгодишните награди A’Design Awards, време е да го направите, за да не изпуснете срока. Повече информация ще намерите на този линк.