Може би знаете (а може би не), но всеки модерен браузър разполага с един специален режим, наречен „инкогнито“. Известен още като „режим за анонимно сърфиране“, или private mode, с негова помощ можете да правите адски много неща, освен (очевидното) да посещавате сайтове за... хм, възрастни.

Ето ви 5 такива примера за изключително хитри (и полезни) варианти за използване инкогнито режима на вашия браузър.

Как да го активираме?

Преди да преминем по същество, добре е да знаете как да включите въпросния режим за всеки от масово популярните в момента браузъри. За целта влезете в менюто с опциите (обикновено по подразбиране се намира горе вдясно в прозореца на всеки браузър) и изберете съответно: New incognito windows (Chrome), New Private Window (Firefox) или New InPrivate Windows (Microsoft Edge). Готово! Вече сърфирате анонимно!

Използвайте едновременно два акаунта в един и същи сайт

Има десетки различни причини да искате да разполагате с подобна възможност. Може би имате два профила във Facebook, които искате да използвате едновременно? Или разполагате с отделни Gmail акаунти – един за работа и един личен, които искате да са разделени, но едновременно достъпни?

Ако използвате браузъра си по обичайния начин, това означава, че винаги когато искате да получите достъп до някой от алтернативните си акаунти, ще трябва да излизате от единия и да се логвате наново в другия акаунт. С инкогнито режима това не е необходимо. Просто заредете единия от акаунтите си в нормален прозорец, а след това отворете втори, частен (private) прозорец в същия браузър. Тъй като при активиране на този режим автоматично се игнорират всички предварително записани пароли за достъп и съответните бисквитки (cookies), съответният сайт ще ви разпознае като нов потребител и ще ви позволи да се впишете с алтернативен логин и парола.

По-безпристрастно търсене с Google

Вероятно знаете, че популярната търсачка следи всяка ваша стъпка в мрежата и модифицира резултатите, които ви показва, така че да отговарят на определени критерии. Те обикновено са базирани на предходни търсения и подредени така, че да пасват на вашите лични предпочитания интереси. Това често е полезно и пести време, но ако искате да получите максимално „суров“ и неукрасен от алгоритмите на Google резултат, вероятно е добра идея да прибегнете до търсене в инкогнито режим. Този трик работи и в сайтовете на социални платформи, които използват свои собствени алгоритми за модифициране на резултата от търсенията – например YouTube и Twitter.

Анонимно търсене, когато сърфирате от непознат компютър

Искате да проверите баланса по банковата си сметка от компютъра в лобито на хотела, докато сте на почивка? Задължително го направете, използвайки инкогнито режима на съответния браузър! В противен случай рискувате той да запомни автоматично вашето име и парола и те да станат достъпни за всеки от хилядите други потребители на въпросната машина.

Изобщо винаги когато сърфирате от компютър, който не е ваша собственост, препоръката ни е да го правите с активиран инкогнито режим. Несравнимо по-сигурно е.

Проверете как изглеждат нещата отстрани

Инкогнито режимите предлагат лесен и бърз начин да видите как изглежда съдържанието на определен сайт за останалите потребители в мрежата. Това е особено полезно за акаунти в социални платформи като Facebook и Twitter. Просто активирайте инкогнито режима на браузъра си и заредете вашия собствен Facebook или Twitter акаунт. Така веднага ще видите кои от постовете ви са видими за останалите потребители. Така ще избегнете опасността от т.нар. oversharing (прекалено споделяне).

Ако пък сте се захванали с нелеката задача по създаването на ваш собствен сайт, този трик ще ви е от полза, когато желаете бързо да проверите как изглежда той от гледна точка на потенциалните му потребители.

Четете повече статии в сайтове с платено съдържание

Днес много публично достъпни сайтове (например този на „Капитал“) ви разрешават безплатен достъп само до определен брой статии месечно. С помощта на инкогнито режима на вашия браузър можете да заобиколните това ограничение.

След като веднъж изчерпите лимита си, може да опитате да заредите отново страницата на сайта, но в инкогнито режим. Разбира се, този трик не работи винаги – много сайтове вече са достатъчно умни, за да разпознаят, когато потребителите им се опитват да хитруват по този начин.

В заключение

Един от основните недостатъци на използването на инкогнито режимите е, че при активирането им те изключват всички инсталирани разширения – в това число и изключително полезните адблокъри. Така в private режим досадните онлайн реклами отново стават видими. За щастие този проблем има лесно решение. За Firefox например можете да инсталирате добавката Incognito Adblocker, която е създадена да работи конкретно с инкогнито режима на браузъра.

В Chrome нещата са решени по още по-лесен начин. Ако влезете в менюто с настройки за разширенията на браузъра (просто напишете chrome://extensions в адресното поле), ще можете да укажете на стандартния си адблокър да се активира не само в стандартен, но и в инкогнито режим. Просто и лесно!

Judgment Day е близо! Най-мощният суперкомпютър в историята ще заработи през 2021 г.