Съединените американски щати направиха сериозна заявка за притежание на най-мощния суперкомпютър в света за доста време напред. Компютърната компания Cray и AMD ще доставят машината Frontier на националната лаборатория „Оукридж“ през 2021 г. Същата година Cray и Intel пък ще представят другия суперкомпютър Aurora на лабораторията „Аргон“.

Според Cray, Frontier ще бъде водещата машина за научна работа в света и ще засили темповете на развитие на  изкуствения интелект, така че най-големите иновации да идват от Съединените щати. Мощността от 1.5 екзафлопа дава на Froniter еквивалента на сегашните 160 най-бързи компютъра в света, взети заедно. Един екзафлоп се равнява на един квинтилион изчисления в секунда. Ако всеки човек на земята извърши едно изчисление в секунда, ще ни трябват повече от 6 години, за да извършим толкова изчисления, колкото Froniter ще може да направи за една секунда.

Когато бъде активиран, супрекомпютърът на Cray ще стане най-могъщата AI машина, виждана дотогава в света. Тя ще бъде и най-скъпата, тъй като договорът за изработка струва над 600 милиона долара.

Виж още: Хората с депресия се чувстват по-добре, когато слушат тъжна музика

Frontier ще заема място колкото две баскетболни игрища, ще има над 150 км кабели и достатъчно бърз интернет, че да свали 100 000 HD филма за една секунда. Учени и инженери ще използват машината за различни проекти, включително прогнози за климатични изменения при движението на урагани, както и разработката на нови лекарства. Те също така ще моделират енергийни източници на синтез, симулират системи с двигатели с вътрешно горене и провеждат космологични симулации за разпределението на милиарди галактики.