Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Имаше време, когато за повечето РС потребители „браузър“ означаваше Internet Explorer. Тъй като беше стандартна част от всяка Windows инсталация, много малко хора си правеха труда да търсят алтернативи и сърфираха в интернет с това, което им предлагаше операционната система по подразбиране.

Вижте още: 10 начина да отворите блокирани сайтове отвсякъде 

Днес на пазара съществува истинска конкуренция и ако смятате, че понеже повечето популярни браузъри са безплатни, между тях няма елемент на съревнование, дълбоко се заблуждавате. Напротив – битката днес е за всеки потребител и за това всеки от сериозните играчи на тази сцена непрекъснато се старае да подобрява и развива продукта си, предлагайки повече скорост, сигурност, гъвкави опции за конфигуриране и допълнителни екстри.

Именно поради тази причина излъчването на „Най-добър браузър“ е изключително трудна задача – особено ако прибавим и елемента „лични предпочитания и субективна оценка“.

Въпреки това в този текст сме се постарали да подберем няколко от най-популярните браузър алтернативи и да изтъкнем накратко всички техни плюсове и слабости.

 

Google Chrome - бързият

Вездесъщият Chrome през последните години се сдоби с впечатляваща популярност горе-долу по същите причини, поради които доскоро Internet Explorer беше синоним на „интернет сърфиране“.

Просто това е основният браузър по подразбиране на мегапопулярната мобилна операционна система Android.

Разбира се, това далеч не е единствената причина за феноменалната популярност на Chrome. С тежкото име на Google зад гърба си този браузър е безспорният шампион по отношение на скорост на зареждане на страниците. Освен това благодарение на мултиплатформената си природа той предлага редица удобства на потребителите си. Независимо дали използвате таблет, смартфон, лаптоп или РС, достатъчно е да се впишете с вашето Google потребителско име и ще получите незабавен достъп до всички предварително записани данни като пароли за различни сайтове и услуги, списъка си с отметки и дори инсталираните разширения и индивидуални настройки.

И след като заговорихме за разширения – Chrome предлага, меко казано, впечатляваща библиотека от всевъзможни добавки за разширяване функционалността на браузъра. Chrome поддържа и опции за бърза и лесна авторизация без използване на пароли благодарение на модерния уеб стандарт WebAuthn. С негова помощ например можете за секунди да се логнете в произволна услуга или сайт, като използвате биометричните опции на смартфона си, вместо да помните дълги и сложни цифрово-буквени пароли.

За съжаление не всичко е цветя и рози в градината на Chrome. Този браузър си има тъмна страна и тя се нарича: глад за системни ресурси. Chrome е пословично известен като ненаситно за оперативна памет чудовище и макар през последните години Google да вземат сериозни мерки за оптимизиране на кода му, той все още е един от по-тежките браузъри в уеб пространството. Така че ако сте почитатели на множеството едновременно отворени страници, имайте предвид тази му особеност, за да не се чудите после къде се е изпарила цялата тази RAM в системата ви.

 

Mozilla Firefox – модерният

Неотдавна една от емблемите на „независимите“ браузъри премина през най-сериозния редизайн в новата си история. Резултатът беше чисто новият Firefox Quantum – модерен браузър от следващо поколение, чийто софтуерен код на практика беше пренаписан изцяло и из основи.

Днес Firefox комфортно мери сили с шампиона по скорост Chrome, предлага по-комплексна и гъвкава поддръжка за разширения, по-високо ниво на сигурност и е сред най-леките и пъргави браузъри на пазара.

Изключително силен плюс на Firefox е нивото на защита за вашата персонална информация. Тъй като компанията, която го разработва – Mozilla, е организация с идеална цел, това означава, че този браузър е по-малко склонен да злоупотребява с вашите лични данни – т.е. нивото на онлайн проследяване с цел последваща продажба на заинтересувани трети лица е на доста по-ниско ниво, отколкото при комерсиално управлявани браузъри като Google Chrome и Microsoft Edge например.

Firefox освен това е и платформа с поглед в бъдещето – той например предлага поддръжка на многоядрени процесори. При днешните изисквания на повечето уеб сайтове това едва ли от решаващо значение, но за в бъдеще и с налагането на технологии като Интернет на нещата и виртуална реалност ще става все по-важно. Mozilla дори вече предлагат експериментална алтернатива на Firefox – Firefox Reality, която е създадена специално за сърфиране с използване възможностите на виртуалната реалност.

Сред слабостите на този браузър се нареждат по-слабата мултиплатформена поддръжка – преходът от едно устройство на друго е далеч от лекотата и удобството на Chrome. От мобилната версия на Firefox също така има още какво да се желае, а тоталното пренаписване на основния код на браузъра създаде редица проблеми със съвместимостта с по-стари разширения и добавки.

 

Opera – различният

Жалко е, че този уникален браузър има едва около 1% пазарен дял. Един от основните му плюсове е опцията Opera Turbo. Тя позволява компресиране на интернет трафика, който преминава през сървърите на Opera, преди да достигне до устройството, на което сърфирате. Това е особено полезно, ако се намирате на място със слаба интернет връзка или сте на ограничен тарифен план. Допълнителната полза от Opera Turbo е, че понеже онлайн данните, които изпращате и получавате, преминават през отдалечен сървър, това на практика ви позволява лесно да заобикаляте различни ограничения, наложени от вашия интернет доставчик. За щастие браузърът е достатъчно интелигентен да изключва автоматично тази опция, когато посещавате защитени сайтове като например уеб портала за онлайн банкиране на вашата банка.

Opera също така е и един от малкото браузъри на пазара, разполагащ с вграден филтър за блокиране на реклами, VPN и портфейл за криптовалути.

РС геймърите пък със сигурност ще харесат специалната Opera GX версия на браузъра, ориентиран към феновете на видеоигрите, която е специално оптимизирана, предлага Twitch интеграция, поддръжка на технологията за RGB синхронизация Razer Chroma и дори собствен каталог с изгодни гейм предложения.

 

Microsoft Edge – прероденият

Оригиналният Edge, който трябваше да наследи на трона „Windows браузър по подразбиране“, сдобилият се с лоша слава Internet Explorer, за съжаление беше посрещнат хладно от феновете на популярната операционна система.

Макар да беше изключително пъргав и лек, Edge страдаше от множество недостатъци, непростими за един модерен браузър – например не предлагаше поддръжка на разширения.

След като известно време се опитваха да убедят потребителите си, че Edge е жизнеспособна алтернатива на мегапопулярните Chrome и Firefox, Microsoft се предадоха и просто пренаписаха браузъра, базирайки го на Chromium (енджина, използван от Chrome).

Това обаче не бива да ви оставя с впечатлението, че новият/стар Edge е просто клонинг на Chrome. Microsoft вложиха много от собственото си ноу-хау и технологична експертиза в разработката на Edge и в резултат към днешна дата браузърът на практика предлага всички плюсове на Chrome (опциите за разширение, високото ниво на сигурност, отличната скорост), но без неговия основен недостатък – неутолимата жажда за системни ресурси.

Освен това Edge излезе комфортно извън пределите на Windows екосистемата и понастоящем се предлага във версии за Android, iOS и MacOS. Microsoft планират дори версия за Linux, което определено беше изненада за всички фенове на отворения код.

Единственият проблем с Edge (поне за момента) е малко българското „хубаво е, но не е готово“ – за момента новият браузър е все още в бета-версия, а първият „окончателен“ вариант би трябвало да се появи в рамките на настоящия месец.

 

Vivaldi – трансформърът


Още по време на инсталацията този уникален браузър ще ви подкани да изберете опции за конфигурация, настройка и потребителски интерфейс така, че да паснат най-добре на вашите лични нужди и предпочитания.

Благодарение на изключително гъвкавата му и мултифункционална природа няма двама потребители, които да споделят идентично Vivaldi преживяване.

Браузърът разполага с вградена опция за водене на бележки, лесно „закачане“ на сайтове в страничен панел, докато визуализирате една централна страница в основния му прозорец, както и интелигентна технология за групиране на отворени табове за по-лесна навигация.

Накратко казано – Vivaldi е за тези, които търсят различното, уникалното и искат да имат пълен контрол върху начина, по който изглежда и работи техният браузър. Можете да избирате между впечатляващ набор от различни теми, променящи облика на браузъра, както и достъп до огромната база от добавки и разширения на Chrome благодарение на факта, че Vivaldi е базиран на Chromium.

 

Tor – властелинът на Dark Web

На теория Tor е просто версия на Firefox. На практика този браузър е портал на анонимността, предпочитан от тези, които искат да сърфират онлайн, без да оставят никаква следа.

На подобни потребители Tor предоставя лесен и бърз начин за използване на т.нар. The Onion Router мрежа – огромен набор от анонимни сървъри за пренасочване на онлайн трафика, което прави проследяването му изключително трудно. Забележете, казваме „трудно“, не „невъзможно“ – голяма правителствена агенция като ФБР например, която има огромни ресурси на свое разположение, все пак може да разплете един сложен Tor възел, ако си го постави за цел. Но в комбинация с добра VPN услуга Tor е в състояние сериозно да ги затрудни.

Именно поради тази причина Tor често се използва от хората, сърфиращи в т.нар. Dark или Deep Web – частта от интернет, която остава скрита за повечето конвенционални търсачки.

Разбира се, има и редица напълно легитимни причини за използването на подобен браузър – например от хора, живеещи в страни със строга правителствена цензура и филтриране на трафика като Иран, да речем, които искат да избегнат наложените им рестрикции.