Ограниченията и забраните за уебсайтове винаги са досадни, а правителствата сега цензурират съдържанието повече от всякога. Освен това, ако също се чувствате задушени от блокираните уебсайтове във вашия офис или училище, ето няколко начина за алтернативен достъп до блокирани уебсайтове.

Вижте 10 лесни начина за заобикаляне на цензурата за достъп до блокирани уебсайтове. Тези лесни за използване и ефективни методи включват използването на VPN, разширения, DNS хак, прокси уебсайтове и др.

Важно: Ако вашият офис (или училище) е забранил някои уебсайтове в мрежата си, деблокирането им може да наруши работните правила на институцията. Затова не ви съветваме да се опитвате да заобикаляте филтрите в тези случаи.

1. Използвайте VPN за деблокиране

Както подсказва името му, софтуерът за VPN (Virtual Proxy Network) действа като скриващ слой, който не разкрива истинския ви IP адрес. Съгласно нашия опит и експертните отзиви, използването на надеждна VPN услуга е най-добрият начин за отблокиране на уебсайтове с лекота. Всички популярни VPN имат своите приложения за PC, Mac, Android, iOS и др., което улеснява разблокирането на сайтове на работа или в училище.

Свързвайки се към Виртуална частна мрежа, целият ви трафик минава през криптиран тунел до този VPN и се пренасочва през него към крайната точка – уеб страница, сървър и т.н.

По този начин всички сайтове, които посещавате, и всички уеб услуги, които ползвате, ще виждат IP адреса на VPN сървъра вместо вашия.

Ето няколко страхотни VPN пакета, които можете да опитате:

    PIA (Private Internet Access)

    ExpressVPN

    NordVPN

2. Станете анонимни: използвайте прокси сайтове

Много често, в професионална среда, работодателите очертават определени граници, ограничавайки достъпа ви до някои конкретни уебсайтове, като стрийминг на видео, социални мрежи или дори лични имейли. Понякога се нуждаете от начин за достъп до блокираните уебсайтове и в тези ситуации прокси уебсайтовете действат като спасителен метод.

Имайте предвид обаче, че проксито за отблокиране не е толкова сигурно, колкото VPN. Така че, ако сте наистина сте потайни в работата си, метод №1 е този, който трябва да изберете.

В мрежата има стотици прокси уебсайтове, които правят вашето уеб преживяване „неограничено“. Прокси уебсайт маскира блокирания сайт от интернет доставчиците и ви позволява да получите достъп до блокирани уебсайтове.

Например: В случай че Facebook е блокиран във вашата институция, можете да отидете на долните сайтове и да въведете блокирания URL адрес за достъп до услугата -

     Hidemyass.com

     Spysurfing.com

3. Използвайте IP вместо URL

Повечето от вас може би знаят, че URL адресът на всеки уебсайт има и свой IP адрес и органите, блокиращи сайта, може просто да са запазили URL адреса вместо IP адреса. В този случай можете да използвате IP адреса на даден сайт, за да отворите забранени уеб страници в браузъра си Chrome.

     В Windows въведете tracert websitename.com в командния ред, за да получите IP адреса.

     На Mac отворете Network Utility, щракнете върху опцията Traceroute в горната част и въведете адреса на уебсайта, за да намерите IP адреса му.

     За iPhone и Android намерете приложения с име Traceroute в App Store и Play Store.

     В Linux въведете dig websitename.com в Terminal, за да получите IP адреса.

Сега въведете този IP адрес в адресната лента на вашия уеб браузър и натиснете Enter, за да посетите уебсайтове със „забранен достъп“. Подобни инструменти и команди могат да се използват и на други платформи като Mac, Linux, Android и т.н.

4. Променете мрежовото прокси в браузърите

Вашият университет, офис или институт може да има повече от един прокси сървър за своята мрежа. Така се случва някои уебсайтове да са ограничени през едно прокси, но достъпни през друго. Така че, можете да опитате с прокси сърфиране за достъп до блокирани уебсайтове във вашия офис.

Деактивирането на настройките на мрежовото прокси в нашите уеб браузъри не е трудна задача. Просто трябва да намерите опцията за връзки / мрежа в настройките на уеб браузъра. Там можете да изберете опцията „без прокси“ или да използвате друга, която предоставя неограничено сърфиране във вашата институция. Например ето прозорец с настройки, показващ как можете да промените настройките в уеб браузъра Firefox:

5. Използвайте Google Translate

Институтите, фирмите или дори държавите понякога не забраняват Google Translate. Вероятно защото това е образователен инструмент и никой не го смята за нещо достатъчно мощно, за да отблокира сайтове в училище или офиси. Така че с този инструмент можете да заобиколите ограничението, като преобразувате блокирания уебсайт в някакъв друг език, който може да знаете. Опитайте Google Translate и се уверете сами. Това е още един прост начин за достъп до иначе блокирани уебсайтове.

6. Заобиколете цензурата чрез разширения

Ако уебсайтовете, които са блокирани, имат динамичен характер като Facebook или YouTube, тогава трябва да опитате с тези разширения. Hola и ProxMate са някои разширения, които можете да използвате за достъп до блокирани уебсайтове в Chrome и други браузъри. UltraSurf е едно такова ефективно разширение, което ви позволява свободно да разглеждате, използвайки криптираната му прокси мрежа. То е достатъчно мощно, за да победи защитните стени, издигнати от институцията ви.

7. Метод за преработка на URL

Има случаи, когато конкретен уебсайт е хостван във VPN и няма инсталиран потвърден SSL. За такива уебсайтове можете просто да отидете до адресната лента на вашия уеб браузър и да опитате да въведете https://www.url.com, вместо да влизате в www.url.com или http://www.url.com. Тази промяна може да покаже известие за сигурност. Натиснете опцията „Продължете така или иначе“ (Proceed Anyway) и посетете уебсайта. Това не е идеален метод, но понякога може да бъде полезен.

8. Отидете в интернет архива Wayback Machine

Wayback Machine е интересна услуга, която съхранява копие на повечето от всички уебсайтове в интернет. Тя запазва множество версии на даден уебсайт и можете да го използвате за достъп до предишните версии на уебсайт. Потребителите могат да го използват и за да разглеждат блокираното съдържание онлайн.

Нещо повече, този невероятен уебсайт съдържа също много безплатни филми, документални филми, носталгични ретро игри, електронни книги и т.н. Така че дори ако някоя услуга или уебсайтове станат несъстоятелни, Wayback Machine ви пази спомена за тях.

9. Използвайте RSS емисия на уебсайта

RSS четците са полезни за получаването на ново съдържание и четенето му с лекота. Можете да вземете RSS емисия на блокирания уебсайт и да я добавите към вашия четец. Само в случай че уебсайтът няма емисия, съществуват някои полезни онлайн услуги за създаване на емисията. В последно време с нарастването на фалшивите новини в платформите за социални медии и алгоритмичните актуализации RSS четците се завръщат. Можете да използвате такъв като Feedly и да получите цялото съдържание, доставено от вашите надеждни източници.

10. Използвайте TOR

Вероятно сте чували за браузъра Tor, който позволява да скриете самоличността си и местоположението си, когато един сайт минава през него, ефектът е почти идентичен. За да отворите сайт от Тъмната мрежа, който е криптиран с Tor, трябва да използвате самия браузър. По начина, по който IP адресът на крайния потребител минава през няколко пласта криптиране, за да се скрие произходът му, същото става и с целия сайт. Не всички сайтове там ползват Tor; някои са с подобната услуга I2P, но принципът си остава същият – за да ги отворите, трябва да ползвате същия криптиращ инструмент и да знаете къде да ги откриете, за да изпишете URL адреса. Самата инсталация е лесна и технически няма нищо сложно в самото влизане в тази тъмна бездна. След VPN и прокси сървъри използването на Tor е най-мощният метод за разблокиране на сайтове. Той се използва и като врата към тъмни уебсайтове или .onion сайтове, които са блокирани в обичайната ви мрежа.

Освен само за преодоляване на уеб блокера, ако търсите начини да подобрите сигурността на компютъра си, можете също да преминете към смъртоносната комбинация от TOR и VPN. Много VPN мрежи като NordVPN и ExpressVPN предоставят технологии като Onion Over VPN, които предлагат допълнителен слой защита.