Apple премахна 39 000 приложения за игри от китайския си магазин в четвъртък: най-голямото премахване досега за един ден, направено в съответствие с крайния срок до края на годината за всички издатели на игри да получат лиценз.

Отнемането идва на фона на санкциите срещу нелицензирани игри от страна на китайските власти.

Включително тези 39 000 игри, Apple премахна общо над 46 000 приложения от магазина си в четвъртък навръх Нова година. Игрите, засегнати от почистването, включват Assassin’s Creed Identity на Ubisoft и NBA 2K20 на ЕА според данни на изследователската компания Qimai.

Qimai каза също, че само 74 от първите 1500 платени игри в магазина на Apple са оцелели след прочистването.

Apple не отговори веднага на искане за коментар от медиите.

Първоначално компанията даде на издателите на игри краен срок до края на юни да подадат държавно издаден номер на лиценз, който ще позволи на потребителите да правят покупки в приложения на най-големия световен пазар на игри.

По-късно Apple удължи крайния срок до 31 декември.

Китайските магазини за приложения за Android отдавна спазват разпоредбите относно лицензите. Не е ясно защо Apple ги прилага по-строго тази година.

Анализаторите заявяват, че този ход не е изненада, тъй като Apple продължава да затваря вратички, за да постигне съответствие с китайските регулатори на съдържанието, и че мярката няма да засегне пряко приходите на Apple, както предишните премахвания.

„Въпреки това тази основна стъпка към приемането само на платени игри, които имат лиценз, заедно с изключително ниския брой лицензи за чуждестранни игри, одобрени тази година, вероятно ще накара повече разработчици на игри да преминат към модел, поддържан от реклами за техните китайски версии”, казва Тод Кунс, маркетинг мениджър за AppInChina, фирма, която помага на чуждестранни компании да разпространяват своите приложения.

Снимка: Apple

Виж още: Полша направи Minecraft сървър за учениците у дома

 

Тагове: