В опит да ограничи епидемията от коронавирус Полша затвори своите училища до 10 април. Освен онлайн уроците властите търсят и друг начин да ангажират останалите си у дома деца. В случая полското правителство има нестандартно решение: собствен Minecraft сървър. Играта на Minecraft е част от инициативен пакет, чиито елементи включват настолни игри, куизове и др. Minecraft сървърът е отворен за ученици и студенти, като всеки има заделено собствено пространство. Специални награди очакват онези, които построят най-атрактивните неща, като играчите се окуражават да пресъздадат известни сгради от реалния свят. Надпреварата протича до 27 март.

Идеята всъщност е много готина: Minecraft е много стимулираща и творческа игра, а тъй като има над 112 милиона активни играчи на месец, аудиторията е наистина огромна.

Това не е първият случай, в който Minecraft се използва като част от доброволната изолация при епидемията. В Япония този месец много студенти ще направят своите церемонии по завършването в сървърите на Minecraft.

Виж още: Доналд Тръмп иска помощ от геймърите срещу епидемията