Тъй като Microsoft продължава да проучва потенциалните приложения на изкуствения интелект в своите продукти, Xbox не остава встрани от плановете. В нов доклад се твърди, че компанията работи по чатбот с изкуствен интелект, който ще отговаря на въпросите за поддръжка на играчите. Според The Verge компанията е потвърдила, че в момента тества чатбот с изкуствен интелект за платформата Xbox. Източници, близки до въпроса, са заявили пред изданието, че този чатбот е създаден, за да автоматизира задачите по поддръжка за потребителите на Xbox.

Твърди се, че този чатбот е свързан с документите за поддръжка на мрежата и екосистемата на Xbox, което му позволява да отговаря на въпросите за поддръжка, които потребителят може да има. Съобщава се, че наскоро фирмата е разширила тестовия си контингент, което може да подскаже, че този "виртуален агент за поддръжка на Xbox" в крайна сметка някога ще поеме въпросите за поддръжка на всички клиенти на Xbox.

Освен да отговаря на въпроси за поддръжка, изглежда, че ботът може да изпълнява и други задачи. В доклада се споменава, че изкуственият интелект може да се използва и за обработка на възстановявания на суми за игри от уебсайта за поддръжка на Microsoft.

Хайян Джан, генерален мениджър на ИИ гейминг в Xbox, заяви пред The Verge:

"Тестваме виртуален агент за поддръжка на Xbox - вътрешен прототип на анимиран герой, който може да задава въпроси за поддръжка на Xbox с глас или текст. Прототипът улеснява и ускорява получаването на помощ по теми за поддръжка от играчите чрез използване на естествен език, като използва информация от съществуващите страници за поддръжка на Xbox".

В момента се твърди, че Microsoft тества вътрешно прототипа на агента спрямо въпроси за поддръжка, зададени за Minecraft Realms. Изглежда, че Джан не е казал кога можем да очакваме този чатбот да бъде пуснат в публичното пространство.

Този чатбот далеч не е единственият начин, по който компанията планира да вкара изкуствен интелект в своята платформа Xbox. В публикацията се казва, че технологичният гигант обмисля и разработването на задвижвани от ИИ копилоти за задачи по безопасност и модериране. Тези асистенти ще се занимават с модериране на съдържанието и ще помагат в процеса на прилагане и обжалване.

Извън тези проекти повечето от разработките на Microsoft за Xbox, свързани с ИИ, са били насочени към разработчиците. В края на миналата година научихме, че Microsoft е сключила партньорство със създателя на NPC-та с ИИ Inworld AI. Смята се също така, че компанията може да работи по своя собствена версия на захранвано от ИИ увеличаване на мащаба на изображението, за да се конкурира с технологията PlayStation Spectral Super Resolution (PSSR) на Sony.

Снимка: Unsplash

Виж още: PlayStation 6 се планира като най-мощната конзола от своето поколение