Миналия август мобилният хит Fortnite безцеремонно бе изваден от Арр Store, след като EG се опита да заобиколи комисионата от 30 процента, която Apple прибира.  

Това даде началото на голям протест срещу „монополистичните“ правила на App Store на Apple, като гигантът бе изправен пред съда по-рано тази година.

Наскоро нов закон, въведен в Южна Корея, изрично забранява изключителността на платежната система в приложенията и законово принуждава Apple да разреши алтернативи на покупката в приложението за цифрови стоки. Днес Epic обяви, че възнамерява да пусне отново Fortnite за iOS в Южна Корея със собствена платежна система. За да направи това, Apple ще трябва да възстанови профила на програмист на Epic, който Apple затвори поради нарушения на правилата от август 2020 г., нарушаващи Общите условия. По време на съдебния процес Apple многократно е заявявала, че ще позволи на Fortnite да се върне App Store, ако опцията за директни плащания е премахната, за да бъде в съответствие с правилата на App Store. Компанията заяви, че няма да накаже Epic за участие в съдебен спор.

Това, което Epic предлага сега, не е съвсем същото. Epic иска да пусне Fortnite с непокътната платежна система към трети страни, тъй като сега има подкрепата на южнокорейския закон на своя страна. От своя страна Apple предстои да актуализира указанията на App Store, за да се приспособи към ситуацията в Южна Корея, тъй като законът тепърва ще влезе в сила. По време на приемането на закона Apple заяви, че смята, че разрешаването на системи за плащане на трети страни ще подкопае доверието на потребителите във всички покупки, направени в App Store. Критиците биха казали, че Apple тук е по-мотивирана от пари и че премахването на изключителността на микротранзакциите заплашва източника за печалба, който е 15-30% комисиона на Apple от покупки в приложението.

Очаква се съдебно решение по делото Apple-Epic да излезе през следващите месеци.


Снимка: Epic

Виж още: Cross-Play заглавия, които може да играете с приятели на всякакви платформи


Тагове: