Конференцията WWDC 2023 на Apple беше изпълнена с огромни анонси, но сред цялото вълнение се появи и един неочакван хит. Технологичният гигант обяви, че работи по Game Porting Toolkit за разработчици, които да пренасят игрите си на Mac. Оказва се, че този инструмент ви позволява да играете недостъпни досега игри за Windows като Diablo 4 и Cyberpunk 2077 на macOS още сега.

Компанията навлезе в повече подробности за Game Porting Toolkit по време на своя стрийм, в който Apple показа Mac, на който се играе The Medium с този нов софтуер. Какво е толкова особеното в това? Ами The Medium използва DirectX 12, изградена е върху Unreal Engine 4 и поддържа трасиране на лъчи. Това отваря вратата за стотици най-нови и най-добри заглавия, които могат да се играят на macOS. Досега DirectX 12 беше голяма спънка за пускането на игри за Windows на компютри Mac, така че това е огромен пробив.

Другата вълнуваща новина е, че този инструмент е с отворен код, което означава, че разработчиците могат да свършат тежката работа по пускането на игри на macOS вместо вас. Не мина много време след съобщението на Apple и хората сами изпробваха този нов инструмент. Потребителят на Twitter isaacmarovitz стартира Cyberpunk 2077 на Ultra на своя MacBook Pro M1 16GB. Да, тя беше с жалките 14 кадъра в секунда, но това все пак е огромно развитие за Мас гейминга.

Новият инструмент на Apple би могъл да позволи възпроизвеждането на десетки заглавия от категория "ААА" на устройства Mac, а разработчиците вече са накарали Elden Ring и Diablo 4 да работят с прилични нива на производителност. Кристина Уорън, представител на група разработчици в Github, обобщи новината като "огромна" и каза, че новият инструмент на Apple е "по същество Proton, но за MacOS". Proton е слоят за съвместимост, който Valve разработи, за да накара игрите за Windows да работят в Steam Deck.

Снимка: Blizzard

Виж още: Топенето на лед в Гренландия и Антарктида съставлява 25% от покачването на морското равнище

 

Тагове: