Решаващият баланс, който поддържа живота на Земята, изглежда виси на косъм, а силата на глобалното затопляне го разрушава всяка година. Последните данни разкриват, че Гренландия и Антарктика губят повече от три пъти повече лед годишно в сравнение с преди 30 години.

Изследването Ice Sheet Mass Balance Intercomparison Exercise (IMBIE) се провежда ежегодно от международен екип от изследователи, финансиран от NASA и Европейската космическа агенция. Те са обобщили 50 спътникови проучвания на изменението на масата на ледената покривка в Антарктида и Гренландия в периода 1992 - 2020 г.

Тази година изследователите проучиха топенето на ледената покривка чрез три различни техники: сателитни и радарни данни, наблюдения на място и компютърни симулации. Всички методики ги доведоха до едно и също заключение - топенето на полярните ледници се е ускорило и е по-лошо от всякога.

В периода 1992 - 1996 г. Гренландия и Антарктида, които съхраняват 99% от сладководния лед в света, са се свивали със 105 милиарда метрични тона годишно, като две трети от тази загуба се е случвала само в Антарктида.

По-малко от три десетилетия по-късно, от 2017 до 2020 г., комбинираната цифра скача до 372 милиарда метрични тона годишно - темпове, които са безпрецедентни за съвременната цивилизация. Освен това Гренландия вече допринася за повече от две трети от загубата на ледена покривка.

Картината става още по-мрачна, ако се разгледа загубата на ледена покривка всяка година. Макар че всяка година от сателитните записи сме губили полярни ледени покривки поради изменението на климата, седемте години с най-голямо топене са настъпили само през последното десетилетие. А 2019 г. беше най-лошата година в историята, със зашеметяващата загуба на 612 милиарда тона ледена покривка.

Като цяло полярните ледени покривки на Земята са загубили 7560 милиарда тона лед между 1992 и 2020 г. Тази опустошителна загуба е приблизително еквивалентна на кубче лед, което би било с височина почти 20 км, допринасяйки с 21 мм за повишаване на морското равнище.

Тези цифри може и да не изглеждат толкова значими в ежедневието, но само 2.8 мм покачване на морското равнище за една година се равнява на добавянето на вода от един милион плувни басейна с олимпийски размери към океана всеки ден в продължение на цяла година.

А само сегашното топене на ледените покривки е достатъчно, за да залее целите Съединени щати с 2.8 метра вода или да потопи Франция под 49 метра вода.

Въпреки това поради необятността на световния океан общото количество вода от топенето на ледовете е увеличило нивото на световния океан средно само с малко по-малко от един инч (21 мм).

В резултат топенето на ледените покривки значително е увеличило своя дял в покачването на световното морско равнище. През 1992 г. то е съставлявало едва 5.6% от покачването на морското равнище, а останалата част е идвала от разширяването на топлите води и топенето на ледниците. Оттогава насам топенето на ледниците се е увеличило пет пъти и сега то съставлява повече от 25.6% от глобалното покачване на морското равнище.

Очаква се, че продължаващата загуба на ледени покривки със сегашните темпове ще допринесе за приблизително 148 - 272 мм към средното ниво на Световния океан.

Снимка: Unsplash

Виж още: На дъното на океана има... дупка и това крие сериозна опасност