Хакерът, който пое отговорност за огромното изтичане на материали от Grand Theft Auto 6 този уикенд, сега се разследва от ФБР. Успоредно с това полицията на Лондонското сити арестува 17-годишен в Оксфордшир по подозрение за хакерство.

Същият нападател каза също, че стои зад нашумялото през миналата седмица приложение за хакване на превози Uber, което предостави актуализация на собственото си разследване.

„През уикенда има също съобщения, че същият този злонамерен индивид е хакнал производителя на видеоигри Rockstar Games“, пише Uber в наскоро актуализиран блог. „Ние сме в тясна координация с ФБР и Министерството на правосъдието на САЩ по този въпрос и ще продължим да подкрепяме техните усилия.“

Uber каза, че вярва, че отговорното лице е „свързано с хакерска група, наречена Lapsus$, която е все по-активна през последната година“ и която по подобен начин е хакнала списък с други технологични компании тази година като Microsoft, Samsung и Nvidia.

Вчера Rockstar излезе със собствено изявление относно хакването и призна, че е претърпяла „нахлуване в мрежата“, което е довело до отнемането на изтеклата информация от нейните сървъри.

Производителят на GTA каза, че е „изключително разочарован“, но че няма да има „дългосрочен ефект“ върху разработката на играта. Никакви услуги на живо като Grand Theft Auto Online не бяха прекъснати.

През март тази година BBC News съобщи за 16-годишен младеж от Оксфорд, известен онлайн като White или Breachbase, който беше обвинен като един от лидерите на групата Lapsus$.

Истинската самоличност на White беше публично идентифицирана от други хакери и той беше един от седемте арестувани от полицията на Лондонското сити - преди всички в крайна сметка да бъдат освободени при разследването.

„Никога не бях чувал за нищо от това доскоро“, каза тогава бащата на 16-годишното момче. „Той никога не е говорил за каквото и да било хакване, но е много добър с компютрите и прекарва много време на компютъра. Винаги съм мислил, че играе игри.“

Снимка: Rockstar

Виж още: Илон Мъск иска да си подаряваме Tesla за Коледа

 

Тагове: