Когато през 2008 г. App Store беше обявен, той отвори вратите за много разработчици да предлагат игри за iPhone и iPod touch. Устройствата на Apple станаха известни с популярните мобилни игри като Super Monkey Ball, Flight Control и Angry Birds. С течение на времето някои от тези игри бяха прекратени и никога повече не получиха актуализации, за да работят на по-модерни устройства. Но един разработчик създаде начин да ги емулира на компютър.

По случай 15-годишнината на iPhone, ентусиаст на име Хикари Юме пусна инструмент, наречен touchHLE. Това, което той прави, е основно да емулира стари приложения, създадени за iPhone OS, директно на Mac или дори на компютри с Windows. Емулирането на iOS определено не е просто и много малко хора са успели да го направят досега, като се има предвид, че системата не само е патентована от Apple, но и е проектирана да работи на специфичен хардуер.

Но както е доказано от други разработчици, емулирането на по-стари версии на операционната система е малко по-лесно, тъй като тези версии имат много известни експлойти и разчитат на по-малко сложен хардуер. Вместо обаче да се опита да стартира цялата операционна система на iPhone, Юме се фокусира върху създаването на инструмент за стартиране на конкретни приложения.

По-конкретно Юме иска да стартира класическата игра Super Monkey Ball, която бе хит в миналото. В този смисъл touchHLE е оптимизиран за емулиране на игри. Инструментът може да симулира докосвания на екрана, да възпроизвежда звуци и дори да използва джойстици, за да замени командите на акселерометъра, които се използваха в игри като Super Monkey Ball.

Според Хикари Юме това е проект, който тя е създала за себе си. В същото време тя е била достатъчно внимателна да не използва никакъв код, написан от Apple, за да избегне обвинения в нарушаване на авторските права.

Какви игри може да стартира емулаторът?

Изненадващо, инструментът работи много добре и може да го тествате на машини като MacBook Air M1, за да се върнете назад във времето на iPhone 3G и стартирането на App Store. Хикари Юме обяснява, че игри като Crash Bandicoot: Nitro Kart 3D работят добре с инструмента, защото изискванията са почти същите като тези на Super Monkey Ball, тъй като и двете игри са пуснати по едно и също време. Разбира се, емулаторът не може да стартира по-нови и сложни игри, които изискват усъвършенстван хардуер.

Снимка: Hikari no Yume

Виж още: Мобилните игри изкарват повече от РС и конзолните, взети заедно

 

Още от Play