Nintendo ще представи наследник на Switch по някое време "в рамките на тази фискална година", която приключва през март 2025 г., пише президентът Шунтаро Фурукава в публикация в X. Това малко се различава от съобщенията, че конзолата от следващо поколение ще бъде обявена тази година, тъй като тя може да бъде разкрита и в началото на 2025 г.

Компанията добави, че няма да разкрие никакви подробности за Switch 2 (или както ще се нарича системата) на предстоящото си събитие Nintendo Direct през юни, така че няма да чуем нищо поне до втората половина на 2024 г.

"Ще минат повече от девет години, откакто обявихме съществуването на Nintendo Switch през март 2015 г.", написа Фурукава. "През юни тази година ще проведем Nintendo Direct относно софтуерната линия на Nintendo Switch за втората половина на 2024 г., но моля, имайте предвид, че по време на тази презентация няма да бъде споменат наследникът на Nintendo Switch."

Nintendo също представи своя отчет за приходите, който съдържаше както добри, така и лоши новини. Компанията вече беше повишила прогнозата си за продажбите на Switch за последната фискална година до 15.5 млн. броя, но надмина тази цифра с 15.7 млн. продадени бройки за цялата година, приключваща през март 2024 г. Макар и с по-малко в сравнение с предходната година (17.97 млн. броя), това помогна на Nintendo да увеличи продажбите и оперативната си печалба съответно с 4.4 и 4.9% на годишна база.

Нещата обаче няма да са толкова розови през фискалната 2025 г., тъй като компанията прогнозира, че продажбите на Switch ще спаднат до 13.5 млн. броя за годината, приключваща през март 2025 г. Това ще доведе до спад на нетните продажби и оперативната печалба съответно с 19.3% и 24.4%.

Nintendo се справя добре с поддържането на продажбите на Switch, като се има предвид, че конзолата е пусната в продажба преди повече от седем години. За това до голяма степен допринесоха игрите през миналата година, сред които бестселърите The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom и Super Mario Bros Wonder.

Сега обаче, когато Nintendo даде времева рамка за пускането на новата конзола, интересът към закупуването на сегашната Switch със сигурност ще намалее. Компанията несъмнено се надява, че няколко предстоящи заглавия, включително Paper Mario (23 май) и преработената версия на Luigi's Mansion 2 (27 юни), ще помогнат за увеличаване на продажбите.

Снимка: Unsplash

Виж още: Най-високият вулкан в света изхвърля злато всеки ден, въпреки че е покрит с лед, а учените са в недоумение