Най-високият вулкан в света ежедневно изхвърля златен прах на стойност малко състояние. Сред газовите и парните потоци и скалните бомби учените са открили миниатюрни частици кристализирано злато, които се отделят от антарктическия вулкан Еребус.

Прословутият вулкан, изхвърлящ злато, е открит през 1841 г. от капитан сър Джеймс Кларк Рос, който го кръщава на своя кораб, но е активен едва от 1972 г.

На покрития с лед континент се намират 138 вулкана, но само два от тях - Еребус и Островът на измамата - се смятат за активни. Покрит отвън с лед и сняг, Еребус има езеро от гореща лава в кратера на върха си, което бълбука непрекъснато от 1972 г. насам. Конър Бейкън от Обсерваторията за Земята "Ламонт-Дохърти" към Колумбийския университет в Ню Йорк разказва пред Live Science:

"Всъщност това са доста редки случаи, тъй като е необходимо да бъдат изпълнени някои много специфични условия, за да се гарантира, че повърхността никога няма да замръзне".

Учените разкриха, че по време на предишни епизоди на вулканична активност планината Еребус е изхвърляла блокове от частично разтопена скала, известни като "вулканични бомби". Вулканът, който се извисява на внушителните 3700 метра, също така редовно изпуска газ и пара, които съдържат метал. Газовите шлейфове са пълни с миниатюрни кристали от метално злато с размери 20 микрометра. Макар и миниатюрен, вулканът Еребус изхвърля около 80 грама от тези златни частици всеки ден, чиято стойност експертите оценяват на 6000 долара.

Златните частици се пренасят от горещ газ с температура 1000 °C към повърхността и кристализират на коравата повърхност на лавата. Учените предполагат, че тези частици след това се придвижват по въздуха, тъй като "златният прах" е открит на 621 мили от източника. Филип Кайл от Института по минно дело и технологии в Ню Мексико заяви пред NewScientist, че образуването на златото е възможно само благодарение на спокойния характер на вулкана.

Тъй като планината Еребус излъчва газ бавно, златните частици имат достатъчно време да се превърнат в кристали. Той обяснява, че това е уникален процес, който е невъзможен при други вулкани с по-силни изригвания.

Планината Еребус попада в заглавията на вестниците и през 1979 г., когато полет на Air New Zealand трагично се разбива в планината, при което загиват всички 237 пътници на борда. Полетът, който е бил част от туристическа обиколка на Антарктида, е трябвало да прелети над континента, преди да се върне в Окланд същия ден. Въздушната обиколка продължи въпреки метеорологичните предупреждения, което доведе до фаталната катастрофа.

Снимка: Unsplash

Виж още: SanDisk ще пусне първата в света SD карта с капацитет 4 TB през 2025 г.