Въпреки че международната версия на Steam е налична от години, официалната китайска страница на платформата дебютира току-що. За да бъде пълна геймърската революция, почти едновременно с това Sony обяви, че скоро ще предложи новия PlayStation 5 в страната.

Дебютът на китайския Steam бе значително по-труден, отколкото може да си помислите. Valve обяви тази версия още през 2018 г., но ѝ трябваха цели 2 години, за да стане реалност. Нещо повече, в момента китайската версия на Steam има само 40 заглавия, като още 10 са посочени за скорошна премиера. Сред тях личат имена като онлайн хитовете Counter Strike Global Offensive и DOTA 2.

Особеното до момента бе, че над глобалната версия на Steam постоянно тегнеше заплаха от спиране от китайските власти. За новия каталог Valve ще предложи само игри, които са получили официално одобрение от Пекин.

Съдбата на китайските конзолни геймъри също бе доста нерадостна, тъй като дълги години продажбата на популярните конзоли бе забранена в страната. Между 2000 и 2015 г. цели три конзолни поколения практически отсъстваха от магазините в Китай. Едва в последно време местните геймъри получиха достъп до PS4, Xbox One и Nintendo Switch, а сега към тях ще се присъедини и PS5. Това трябва да стане през тази пролет, като предстои да видим дали китайската премиера на конзолата ще бъде съпроводена от станалия напоследък традиционен недостиг.

От своя страна Microsoft все още не е обявил дали и кога възнамерява да пусне в Китай Xbox Series X и S.

Снимка: Valve

Виж още: Новото безжично зареждане на Xiaomi е пет пъти по-бързо от това на iPhone 12 (ВИДЕО)

Тагове:
Още от Play