Valve и петима издатели на РС игри бяха глобени общо 7.8 милиона евро от Европейската комисия за това, че изкуствено ограничават продажбите на игри в европейската икономическа зона. Според ЕК около 100 РС игри са били геоблокирани, така че да не могат да се активират и играят извън определени страни в ЕС. Това е нарушение на правилата на единния цифров пазар на ЕС, който забранява подобни изкуствени бариери.

Става въпрос за блокирането на игри извън техния оригинален пазар в Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Словакия, Литва, Латвия и Естония. Геоблокирането пречи на геймъри от по-богатите страни в ЕС да спестят пари, като си купят игри от държави, където са по-евтини, и после да ги активират през Steam.

Глобените компании включват Focus Home с 2.9 милиона евро, Bethesda с 1.6 милиона евро, Koch Media с 1 милион евро, Capcom с 400 000 евро и Bandai Namco с 340 000 евро. Тъй като всички тези компании са сътрудничили в разследването, глобите им са били намалени с между 10 и 15 процента. Valve обаче е отказала да сътрудничи и отделно е глобена с 1.6 милиона евро.

Европейската комисия започна разследването относно практиката на геоблокиране през 2017 г. и официално поиска от Valve да я спре през 2019 г. Valve обаче отказа с аргумента, че само малък брой игри използват заключени на регионален принцип ключове за активация, и заяви, че не може да бъде държана отговорна за подобни решения от страна на отделните издатели.

Снимка: Capcom

Виж още: Сензацията Genshin Impact гони половин милиард долара приходи за 2 месеца

 

Тагове:
Още от Play