Следващите три заглавия на Call of Duty все пак ще си проправят път към конзолите на PlayStation въпреки разтърсващите новини от миналата седмица, които съобщиха, че Microsoft смята да закупи издателя на сериите Activision Blizzard.

Много въпроси все още остават неизяснени – не на последно място как текущият списък от мултиплатформени заглавия на Activision Blizzard ще бъде засегнат от покупката, като мнозина прогнозират, че ексклузивността на Xbox скоро може да бъде бъдещето за най-големите франчайзи на издателя под ръководството на Microsoft.

В интервю за Bloomberg миналата седмица ръководителят на Xbox Фил Спенсър засегна въпроса, казвайки пред изданието: „Просто ще кажа на играчите, които играят игри Activision Blizzard на платформата на Sony: Нямаме намерение да отдалечим общността от тази платформа и оставаме отдадени на това.“

Той разшири това няколко дни по-късно, пишейки в Twitter:

„Имахме добри разговори тази седмица с лидерите в Sony. Потвърдих намерението ни да спазваме всички съществуващи споразумения при придобиването на Activision Blizzard и желанието ни да запазим Call of Duty на PlayStation.“

Докато използването на думата „желание“ от Спенсър все още поражда много въпроси, сега може да имаме по-ясна представа за непосредственото бъдеще на Call of Duty на конзолите с марка PlayStation благодарение на нов доклад от Bloomberg, който твърди, че Sony и Activision вече са сключили договорни споразумения за пускането на „поне“ ​​следващите три игри на Call of Duty на PlayStation още преди придобиването.

Според изданието първата от тези игри ще бъде новото Call of Duty заглавие на Infinity Ward – вероятно ще бъде нова част от серията Modern Warfare, – което ще излезе по-късно тази година, както и ново заглавие от разработчика на Black Ops Treyarch, предвидено за 2023 г. Донякъде изненадващо се казва, че Activision подготвя „нова версия“ на своя безплатен шутър Warzone, наричан Warzone 2, за пускане следващата година.

Що се отнася до това, какво може да се случи след това, в момента не е ясно. Тъй като придобиването от Microsoft вероятно ще бъде формализирано следващото лято и всички договорни задължения със Sony трябва да бъдат изпълнени до края на следващата година, тогава Microsoft може да реши, че е време да започне да се възползва от ползите от сделката си за 69 милиарда долара и да въведе Call of Duty за постоянно в Xbox като ексклузивно заглавие – точно както бе направено със Starfield след изкупуването на Bethesda.

Може обаче да мине доста време, преди Microsoft да е готов да оповести публично своите планове.

Снимка: Activision

Виж ощеXbox купи Activision Blizzard за почти 70 милиарда долара, а Call of Duty и Diablo идват в GamePass