Xbox обяви сделка на стойност удивителните 68.7 милиарда долара за закупуването на Activision Blizzard - компанията, която стои зад Call of Duty, World of Warcraft и много други големи гейм франчайзи.  

Главният изпълнителен директор на Microsoft Gaming Фил Спенсър обяви, че всички компании под шапката на Activision Blizzard ще му докладват едва след като сделката бъде финализирана.

Всъщност все още не е посочен срок кога това ще се случи и по всяка вероятност преди това ще бъдат разгледани абсолютно всички възможности, които потенциално биха довели до създаването на монопол. Спенсър потвърди, че Activision Blizzard ще продължи да работи като независима компания до приключване на сделката.

В имейл, изпратен до служителите на Activision Blizzard, главният изпълнителен директор Боби Котик заявява, че компанията очаква сделката да бъде финализирана „някъде през фискалната 2023 година на Microsoft, приключваща на 30 юни 2023 г.“.

Очаквано Спенсър потвърждава, че Xbox ще включва „колкото може повече игри на Activision Blizzard“ в услугите на Xbox Game Pass. Не се говори за превръщането на Call of Duty или други мегапоредици в ексклузиви за Xbox, но както Starfield на Bethesda се превръща в ексклузив, това е повече от възможно.

В отделно прессъобщение се добавя, че това придобиване не само укрепва гейминг бизнеса на Microsoft, но и че „ще осигури градивни елементи за метавселената“. След приключването на сделката Microsoft ще стане третият най-голям геймърски бизнес в света по приходи след Tencent и Sony.

PR отделът на Microsoft потвърди, че сделката е на стойност 68.7 милиарда долара, или много пъти повече от онези 7.5 милиарда долара, които плати за ZeniMax Media през 2020 г. За сравнение Take-Two наскоро придоби мобилния гигант Zynga за 12.7 милиарда долара, което беше най-голямото придобиване на игри в история. Това беше драстично засенчено от тази сделка.

Обзор на седмицата за всичко ново, случващо се в света на технологиите, игрите и развлекателната индустрия, можете да откриете в нашия подкаст HiCast.  
Последвай Instagram профила ни и прочети пръв най-интересните новини. 
Абонирай се за YouTube канала ни и гледай нашите технологични ревюта. 

Снимка: Activision

Виж още: PS3 игрите скоро ще вървят на вашия PS5