Game Boy беше абсолютно чудо навремето. Издадена преди SNES, ръчната система изглеждаше доста футуристично в сравнение с определено по-обемистия NES/Famicom. Гледайки го днес обаче, има много забележими недостатъци, които бяха изгладени значително през десетилетията оттогава с наследници като GBA, DS и, разбира се, Switch.

Най-важното е, че оригиналният Game Boy показва своите игри чрез LCD дисплей, който може да изобрази само четири различни маслиненозелени цвята. Това означаваше, че много класически игри, от Tetris до Pokémon Red и Blue, бяха на практика показани в „черно и бяло“, оставяйки на геймърите да използват въображението си, за да си представят как наистина биха изглеждали любимите им светове на игри в пълен цвят.

През годините след това талантливи хакери се заеха да модифицират ROM-ове на класически игри Game Boy, за да въведат пълни цветови палитри, отключвайки потенциала на игрите да представят напълно оригиналната визия на разработчиците по време на разработката. Един такъв хакер е известен като Toruzz, благодарение на забележителните му усилия в създаването на Super Mario Land DX. Toruzz дебютира в света на хакването на ROM, като създаде свой собствен превод на Link's Awakening, след като беше недоволен от официалното издание. Едва след като видя пълноцветен хак на Pokémon Red от хакера Drenn, той разбра къде се крият истинските му таланти.

Въпреки че е най-известен с работата си върху Super Mario Land, Toruzz започва пътуването си, като работи върху по-малко известно японско издание, наречено Kaeru no Tame ni Kane wa Naru (или The Frog For Whom The Bell Tolls на английски): ексклузивна игра, която споделя много прилики с гореспоменатата Link's Awakening. Toruzz силно загатва, че неговата цветна версия на Kaeru no Tame ni Kane wa Naru ще бъде пусната за феновете по-късно тази година, така че ще очакваме с нетърпение да я проверим.

Toruzz обаче не е единственият хакер, който прави пълноцветни версии на игрите на Game Boy. Марк Робледо създаде напълно оцветена версия на Snoopy's Magic Show, заедно с ROM, предлагащи леки промени в Mega Man Xtreme 2, Dr. Mario и Tetris DX.

Снимка: Unsplash

Виж още: Nintendo фен плати 40 000 долара, за да зададе въпрос за любимата си игра