Виждали сме някои странни потребителски компютърни кутии, но този геймърски компютър, вграден в алуминиева автомобилна джанта, е един от най-необичайните, които сме срещали някога. Построен от Джон Салвини, той е използван за захранване на домашната му конфигурация за състезателни симулации.

Благодарение на бързо разрастващата се страница за изграждане на компютри във Facebook видяхме много персонализирани геймърски компютри - от модификации, базирани на съществуващи дизайни на корпуси, до изграждане на компютри от нулата. Тук ще разгледаме отблизо компютърната конфигурация на Джон с алуминиеви колела.

Показвайки, че автомобилните колела могат да бъдат по-големи, отколкото предполагате, когато се приближите, това, което е изненадващо в тази сглобка, е, че ентусиастът е успял да побере пълноразмерна ATX дънна платка и радиатора на 240-милиметровия AIO охладител на системата във вътрешността на колелото. И двете са монтирани върху обикновена основа от шперплат, което показва, че не са необходими фантастични умения за обработка на метал, за да се направи страхотно изглеждащ компютър.

Същото важи и за факта, че Nvidia GeForce RTX 3070 Ti, която захранва настоящия списък с любими игри на Джон - Assetto Corsa, PUBG, Forza, Skyrim, No Man's Sky, Snowrunner, - е монтирана по конвенционален начин, директно в дънната платка. Тук не са необходими вертикални стойки за графични процесори и удължители на PCIe кабели.

За процеса на изграждане на автомобила със сигурност помага изборът на големи 20″ джанти Asanti Black Label - по 350 долара всяка, - които са предоставени на Джон от местния магазин за джанти и гуми S&S Tires. Предлагат се в хромирано, матирано титаново и сатенено черно покритие, но Джон е избрал черната версия, за да служи като кутия на компютъра му. Това покритие не само изглежда невероятно, но и тъмният цвят е по-добър начин да се запази вътрешността на компютъра малко скрита и мистериозна, скривайки всякакви съмнителни кабелни системи.

Към процесора на Intel и графичния процесор на Nvidia се присъединяват комплект памет 2x16GB Corsair Vengeance DDR4, SSD диск Samsung 970 Pro 2TB M.2, SSD диск Samsung 980 1TB M.2, дънна платка Asus Prime B660-Plus D4 и захранване EVGA Super Nova 750 G5 750W. Междувременно заедно с охладителя ID-Cooling Frostflow 240 AIO системата се охлажда от Be quiet! Pure Wings 2 92 мм вентилатор, който всъщност е монтиран в главината на колелото.

RGB LED ленти във вътрешността на колелото допълват ефектния вид.

В много отношения целият строеж изглежда съвсем прост, но крайният резултат е много привлекателен и изключително ефективен. Освен това тя е чудесно допълнение към конфигурацията на състезателния симулатор на Джон, която е съсредоточена около волана Logitech G920 - един от най-добрите волани, - който включва и разположение на три педала с монтиран на бюрото превключвател и USB ръчна спирачка.

Снимка: Unsplash

Виж още: SanDisk ще пусне първата в света SD карта с капацитет 4 TB през 2025 г.

 

Тагове: