Вече имате шанса да притежавате наистина единствено по рода си Nintendo Wii... при условие че имате добре напълнена банкова сметка. Сайтът Kotaku съобщава, че холандският колекционер и собственик на Consolevariations Дон продава на търг скандално известната 24-каратова позлатена Wii конзола на вече фалиралия разработчик на игри THQ, която трябваше да бъде подарена на кралица Елизабет II през 2009 г.

Системата е била предназначена като промоция за скромната колекция от мини игри Big Family Games, но така и не стигна до Бъкингамския дворец поради „разбираемо строга“ кралска политика за подаръци. Така конзолата се върна в THQ и се появи през 2017 г., след като колекционер я получи от свой контакт в студио. Неназованият собственик в крайна сметка я продаде на Дон.

Дон за първи път се опита да продаде златното Wii в eBay през октомври 2021 г. с искана цена от 300 000 долара. Онлайн пазарът обаче го блокира, тъй като промяна в политиката отбеляза акаунти, които продават артикули на цени, далеч извън обичайния им диапазон. Новият търг е в платформата Goldin, която няма подобни резерви.

Ще искате да се съсредоточите, ако обмисляте покупка. Наддаването вече е достигнало 2000 долара към момента на писане и очакваме да се изкачи много по-високо (макар да не е задължително до 300 000 долара) до приключването на търга вечерта на 21 май. И като се има предвид, че Nintendo спря онлайн мултиплейъра и Wii Shop услугите преди години, вероятно няма да направите повече с тази машина, освен да я гледате с любов през стъклена витрина.

Независимо от това няма да е изненадващо, ако някой грабне това Wii. За разлика от много специални конзоли това е наистина уникално устройство с история зад него. И като касетки от световното първенство за игри на Nintendo или подобни рядкости това е също толкова снимка на момент от историята на игрите, колкото и всичко друго. 24-каратовото златно Wii беше продукт на епоха, когато дръзките рекламни каскади все още бяха сравнително обичайни в гейм индустрията и новият собственик вероятно дълго време ще помни този период.

Снимка: Consolevariations

Виж още: Може ли изкуствен интелект да приготви перфектното кафе?