Игровите конзоли като Xbox Series X и PlayStation 5 остават скъпи устройства, а и самите игри също не идват на ниска цена. Но Microsoft скоро може да представи по-достъпен начин до игралната екосистема на Xbox на вашия голям екран.

Според VentureBeat компанията разработва устройство за стрийминг на игри, подобно на джаджите на Roku, Amazon Fire Stick или Google Chromecast. Вместо просто да гледате любимите си сериали от най-добрите платформи за стрийминг, решението на Xbox ще позволи достъп до услугата Xbox Game Pass Ultimate и нейните заглавия. На практика това би отменило необходимостта от специална конзола, за да се наслаждавате на Xbox игри на вашия (или друг) телевизор.

Традиционните почитатели на конзолния гейминг може да недоволстват от идеята за стрийминг стик, но такова устройство би било отлично допълнение към хардуера им за игри. По-преносимо Xbox устройство би позволило на потребителите да имат достъп до Xbox игри в движение. Въвеждането на по-евтин достъп до заглавията може също да привлече допълнителни абонати на Xbox и така да подсили тримесечните отчети на Microsoft.

Това не е първият път, в който името на Microsoft се свързва със стрийминг стик за предаване на игри. Слуховете за първи път се появиха през 2016 г., когато предполагаха, че Microsoft се подготвя да пусне стрийминг стик за 99 долара. Четири години по-късно шефът на Xbox Фил Спенсър намекна, че такъв хардуер, подкрепен от услуга за облачни игри, е в обхвата на идеите на компанията. Като се има предвид бавната, но стабилна зрялост на технологиите за облачни игри, сега времето е по-добро от всякога.

За тези, които не възнамеряват да купуват допълнителен хардуер, според съобщенията Microsoft работи върху специално приложение за стрийминг на игри чрез смарт телевизори на Samsung. Както устройството, така и приложението може да дебютират в рамките на следващите 12 месеца.

Снимка: Pikrepo

Виж още: 16 полезни хакa за умния ви телевизор, за които не подозирате