Отминалата 2020 година ще запомним като първата, в която хората от века на технологиите си останаха насилствено вкъщи. Преживявайки толкова допълнително време в досега си с тях, че тези близки контакти родиха оригинални идеи, решения и, разбира се – нови забавления.

Устройствата, наречени телевизори и заемащи централна позиция в почти всеки съвременен дом, се оказаха ключов фактор за по-приятното убиване на времето вкъщи. Филми, игри, дори реален спорт и поддържане на добра физическа форма – всички тези основи на „ентъртейнмънти“ се оказаха събрани в едно единствено устройство. Телевизорът се превърна в събирателен център на новата реалност, в която домът придобива още по-голямо значение.

През настоящата година благодарение на насочените усилия на компании като Samsung ще наблюдаваме как още по-съвършени продукти, използващи изкуствен интелект и топ технологични тенденции, ще превземат домовете ни. А ние ще ги посрещаме с удоволствие.

Защо Samsung заема лидерска позиция толкова дълго време?

За 15-а поредна година Samsung e водещ световен бранд, когато става дума за телевизионни технологии, следвайки визията си „Екрани навсякъде, екрани за всеки“. Именно това е разбирането и политиката за работа на Samsung спрямо „новото нормално“, променените условия в съвременния свят и налагането на идеята за това, как технологиите могат да ни помагат да се адаптираме към тях. За кратко време се родиха тотално нови схващания, следващи идеята за индивидуалност на потребителя, специфични технологични решения, по-добра свързаност и технологична екосистема, екосъобразност. Компанията не спира да създава иновации - гъвкави решения, които са интелигентно свързани и използват изкуствен интелект, за да направят ежедневието на потребителите по-лесно.

Това са само част от причините, заради които Samsung за поредна година e лидер на пазара за телевизори. Да добавим и аудиото - по отношение на продажбите на саундбар системи те са лидер за шести пореден път! И това никак не е случайно, защото говорим за компания, чийто бизнес с панели за дисплеи за миналата година надхвърля 9 милиарда щатски долара.

Технологичните постижения, които държат Samsung на първа позиция

Нека от икономическата се прехвърлим бързо към по-интересната, технологичната история, която южнокорейците продължават да „коват“. През тази година ставаме свидетели на поредните тотални новости в света на телевизорите, които никак не са малко. Задължително трябва да отбележим някои от тях с особено внимание: представянето на Neo QLED дисплеите, официалното влизане в продажба на дългоочакваните Micro LED телевизори, както и предлагането на нови „умни функционалности“, предефиниращи ролята на телевизора по отношение на поддържането на добра физическа форма, развлечение и работа от къщи. Ето и подробностите:

Neo QLED: когато намалиш височината, но увеличиш качеството!

Неслучайно тази технология е наречена Neo. Тя наистина обновява до голяма степен и без това доста напредналата QLED технология на Samsung, надграждайки я в голяма степен. За получаването на още по-добра картина, без значение от условията на околната среда този нов тип QLED панел използва по-различен източник на светлина, при който традиционната леща на LED модула е заменена от микрослой. Така става възможно да управлявате светлинния поток много по-прецизно и в по-малък обем. Височината на този слой от модули е сведена до само 1/40 спрямо тази на конвенционален LED!

За да стане обаче възможен и да бъде достатъчно бърз самият контрол, Neo QLED използва мощен Neo Quantum процесор, обработващ всеки кадър с максимално качество (Quantum Matrix Technology). Тази технология позволява изключително фин и прецизен контрол на плътно поставените светодиоди, предотвратявайки ненужното разсейване на светлина и позволявайки на зрителите да се насладят на точното съдържание, което е трябва да бъде видяно. Neo QLED увеличава скалата на яркостта до 12 бита с 4096 стъпки. Заради това тъмните области стават още по-наситено тъмни, а светлите - по-ярки, което води до още по-прецизно и завладяващо HDR изживяване.

И още малко за процесора. Той използва елементи на изкуствен интелект и разполага вече с цели 16 невронни мрежи! Да сравним това с предишното поколение телевизори - те разполагаха само с… една невронна мрежа за всички задачи! Така че говорим за 16 пъти по-добра оптимизация. Neo Quantum процесорът може да оптимизира качеството на картината до 4K и 8K независимо от качеството на оригиналното съдържание.

Благодарение на усъвършенстваната си технология, намалената височина и размери панелите на новите телевизори предлагат още една възможност за по-завладяващо изживяване. Те имат т.нар. Безкраен екран (Infinity Screen), характеризиращ се с невероятно тънък панел и супермодерен елегантен дизайн. Всички телевизори от гамата на Samsung за 2021 г. Neo QLED 8K предлагат този нов Infinity One Design, както и интегрираната в Neo QLED 8K Slim One Connect box - новата система за управление на кабелите, прикрепена към гърба на телевизора и правеща инсталирането много по-лесно и естетично изглеждащо.

Neo QLED 8K включва и редица премиум функционалности, за да използва оптимално аудио характеристиките. Системата Object Tracking Sound (OTS) Pro например може да проследява движението на обектите на екрана и да насочва звука, а SpaceFit Sound анализира физическите особености на помещението и адаптира звуците спрямо него. Neo QLED е премиум технологията, характерна за топ моделите на Samsung - 8K (QN900A) и 4K (QN90A).

Но какви са „умните“ функционалности на Neo QLED?

Да, споменах, че новите модели следват тази концепция - за „умни“ функционалности, предефиниращи ролята на телевизора и удовлетворяващи нуждите на потребителите по отношение на поддържането на добра физическа форма, развлечение и работа от къщи. Ето сега малко повече и за тях - кои са те накратко:

За спортуващите. Samsung Health носи идеята за това, как да трансформирате дома си в персонално фитнес студио, което да е на разположение по всяко време - когато почувствате, че сте готови. Новата функция Smart Trainer се грижи за проследяването и анализа на данните за физическата ви подготовка в реално време - буквално като ваш личен фитнес треньор. По време на самата тренировка, както и след нея Smart Trainer дава обратна връзка за резултатите, упражненията и повторенията, дори калкулира и изгорените от вас калории. Чрез видео и други форми на интерактивна комуникация, контролирана чрез гласовия асистент Bixby, Samsung Health Smart Trainer оптимизира и персонализира начина, по който правите ежедневните си тренировки вкъщи. 

За геймърите. Super Ultrawide GameView дава на геймърите възможност да играят не само на екран със съотношение 21:9, но и на такъв с ултрашироки размери - 32:9. По-широкото визуално поле позволява на истинския геймър да доказва себе си и да не пропуска нито един елемент от играта. Системата Game Bar пък помага за анализа на критичните аспекти по време на игра и бързата адаптация - независимо дали става въпрос за промяна в съотношението на размерите на визуалното поле, забавянето в опресняването на екрана или пък свързването на слушалки. FreeSync Premium Pro пък предлага възможност за съвместимите с HDR конзоли и PC-та комбинация от плавна игра без накъсване или прескачане при върхова производителност, зашеметяващи HDR цветове и ниска латентност.

За бизнеса. Функцията Google Duo позволява на потребителите да използват телефона си за още по-висококачествени видеоразговори с до 32-ма участници! Независимо дали ползват Android или iOS. С приложението Google Duo можете да провеждате разговори директно дори чрез свързана към него USB камера. Усъвършенстваната и технология дори може да следва движенията ви – чрез автоматично приближаване и отдалечаване, така че винаги да бъдете на правилното място в картината, както и на максимално добър фокус. 

За работещите или учещи от дома. Функцията PC on TV осигурява възможност да свържете персоналния си компютър с телевизора, така че спокойно да работите или учите от къщи, директно използвайки телевизионния екран, мишка и клавиатура. Потребителите получават достъп до MS Office 365 директно през браузъра на телевизора и могат да създават и редактират съответните документи, таблици, презентации. Нужно е само да инсталирате приложението Easy Connection на компютъра си, да влезете в своя Samsung акаунт и телевизорът автоматично ще се свърже с компютъра.

Micro LED: или… когато мини светът се трансформира в микро!

Най-сетне! През 2021 година обещаната и дългоочаквана Micro LED технология идва в дома ви. Samsung вече ще предлага на пазара модели с такава технология и традиционния за телевизор форм фактор. Така потребителите могат да се насладят на спиращо дъха визуално изживяване на ултра голям екран от ново поколение! В месеците до края на годината на пазара ще излязат телевизорите в размери 110’’, 99’’ и няколко по-малки размера. Техните панели вече използват self-illuminating технология, при която всеки отделен пиксел излъчва сам светлина или изгасва напълно. А това вече води до спиращи дъха реалистични цветове и яркост благодарение на 24 милиона индивидуално контролирани LED диода. В комбинация с Monolith Design-а, предлагащ съотношение на картината спрямо рамката от над 99%, се получава наистина завладяващ образ. Но ето и повече технически подробности.

Досега на пазара имаше две технологии, предлагащи пиксели, светещи сами, без да се налага включването на задна подсветка, както е при LCD, LED, QLED. По-старата технология бе тази на плазмените телевизори, която отдавна вече не се използва. По-новата и все още масова на пазара се нарича OLED. При нея се използват самосветещи пиксели, които греят с различен интензитет и цвят при подаване на електричество, но са изработени от органичен материал. В резултат на това те не могат да получат толкова големи стойности на яркостта (измерваща се в нитове), колкото QLED технологията. На всичко отгоре заради особеностите си, когато OLED пикселите светят дълго време с максимална яркост, се получава ефект на изгаряне - Burn In.

За разлика от OLED пикселите при Micro LED технологията използват неорганични вещества, които са доста по-устойчиви. Заради това могат да светят не само в пъти по-силно, предоставяйки два пъти по-висока яркост спрямо OLED, но и не страдат от проблеми като Burn In. Според Samsung животът на такъв Micro LED панел, без той да получи някакви проблеми в образа, може да достигне 1 милион часа, а това е наистина сериозен период от време.

Освен това 20-битовата обработка при Micro LED технологията от Samsung предлага много по-точно преливане и сиви тонове, перфектно черно и бяло. Така че потребителите могат да се насладят на страхотно HDR изживяване у дома, без значение дали гледат в тъмна или много светла стая. Micro LED дисплеите са и практически са без рамки, със 100% съотношение екран спрямо корпус - буквално се сливат със заобикалящата ги среда.

При Micro LED телевизорите си Samsung въвежда и други смарт TV иновации. Например 4Vue (Quad View), благодарение на която потребителите могат да гледат до четири различни образа едновременно на един екран. Телевизорът може да се свързва с широк набор външни устройства, позволявайки например едновременно да следите някой мач, да стриймвате и да играете на игри. Всичко това с високо качество, идеален размер и на едно устройство! И не на последно място - Micro LED гамата телевизори предлага ново аудио изживяване, също като картината. Majestic Sound разполага със зашеметяващата 5.1-канална звукова система без външни източници, която трансформира всяко помещение в луксозно домашно кино.

Да не забравяме невероятните лайфстайл телевизори

Когато през 2017 година Samsung пусна на пазара моделната си линия The Frame, той предизвика истински фурор. Идеята беше да се промени определението за телевизор като „продълговато тромаво устройство“, загрозяващо интериора. Тези модели са превърнати в произведения на изкуството, а продажбите им надминават 1 милион броя!

През настоящата година линията The Frame ще бъде допълнително усъвършенствана по отношение на иновациите, представяни досега. Тя ще предлага още по-персонализирано потребителско изживяване и още по-тънък профил.

Собствениците на The Frame могат чрез абонамент за обновения Art Store да се насладят на повече от 1400 внимателно подбрани творби, които да превърнат телевизора и хола в истинска галерия. Новата технология за селектиране на тези арт творби чрез изкуствен интелект анализира още по-добре индивидуалните предпочитания на потребителите, за да препоръча конкретни картини или фотографии.

Портфолиото арт устройства на Samsung включва още The Serif, The Sero, The Terrace и The Premiere, придаващи съвсем нов облик на интериора на всеки дом. Започваме с The Premierе, който е най-нов и по-различен. Помага ни да се почувстваме така, все едно се намираме в личен киносалон. Представлява 4K троен лазерен проектор с размер на екрана до 130 инча и технология за „късо“ проектиране. Последното ще рече, че проекторът се разполага супер близо до стената или екрана, върху който проектира - максимум на 15 до 35 см! А това изключва нуждата от специално обособено място или мебел, далеч от екрана, върху която да поставите проектора. Това е първият лазерен проектор, получил сертификат HDR10+. А дизайнът му е минималистичен - спестява място в дома и се вписва безпроблемно в интериора. 

The Terracе. Така се нарича първият външен QLED телевизор на Samsung, представен глобално още в средата на миналата година. Но какво ще рече „външен телевизор“ ли? Да, точно това - че можете да се наслаждавате на любимото си видео съдържание и навън, на терасата, двора или изобщо на всяко подходящо и проветриво място. Той е допълнен от специалния саундбар The Terrace Soundbar, който пък добавя и аудио изживяване към вашето любимо място.

Вече познатите ни арт линии The Serif, The Frame и The Sero също ще представят своите новости, а какви ще бъдат те, ще разберем в началото на март.

Устойчиво и достъпно бъдеще за всички

Уверявам ви, това не са празни приказки. Като всяка сериозна и лидерска компания Samsung планира за следващия си период на развитие от няколко години да поеме по нов път, следвайки мотото Going Green. Самото то говори доста, но като цяло ето какви основни насоки ще бъдат приоритет пред инженери, екипи и, разбира се - мениджъри:

  1. Дистанционно управление със Solar Cell: През 2021 г. телевизорите на Samsung ще се предлагат с дистанционно управление, което се захранва със светлина, или USB - първа по рода си иновация за марката. Това ще помогне за предотвратяване на отпадъци от прогнозираните 99 милиона батерии AAA за 7 години. За конструиране на дистанционното се използва иновационен производствен процес на Samsung, който ползва пластмаси от рециклирани бутилки, като обемът на общото рециклирано съдържание е 24%.
  2. Намаляване на въглеродните емисии и подобряване на енергийната ефективност: Samsung има за цел систематично да намалява общия си въглероден отпечатък в производството на телевизори. Компанията се старае да намали консумацията на енергия на потребителите и да използва повече рециклирани материали в цялата си телевизионна гама.
  3. Устойчив дизайн на опаковката: Въз основа на ценната обратна връзка от потребителите Samsung внедрява дизайна на „еко опаковка“ при всички телевизори от новата за 2021 г. Lifestyle гама и по-голямата част от линията 2021 Neo QLED. Това решение може да даде нов живот на до 200 000 тона кутии всяка година. Чрез минимизиране на текстови и графични изображения върху еко опаковката, мастилото на маслена основа от цветния печат, което традиционно се използва на телевизионни кутии, се елиминира, което спомага за допълнително намаляване на отпадъците.

И като за финал, добре е да изтъкнем някои от функциите за достъпност, които Samsung ще предлага през 2021 г. Те вече са налични за всички модели 2021 QLED и Neo QLED, като разчитат на най-новото в технологиите и изкуствения интелект (AI), за да помогнат на още повече хора да се насладят комфортно на телевизионното си изживяване. Гамата 2021 добавя нови функции, като Caption Moving, Sign Language Zoom и Multi-Output Audio или SeeColors, като предлага на хората с увреден слух и нарушено цветно зрение потребителско изживяване според техните нужди и предпочитания. До 2022 г. Samsung се ангажира да разшири функцията си за гласови справочници Voice Guide, която предоставя аудио насоки за хора с увреждания. Samsung ще продължи да разработва нови функции, базирани на AI, за да подобри достъпността на телевизорите си. А докъде ще стигне ли? Убедени сме - до нови върхове!

Тагове: