Перспективата следващото интервю да бъде не с реален човек, а с изкуствен интелект, е стряскаща за мнозина. Причините за това са много - от достоверността на направената преценка, през липсата на каквато и да е емоция до прекалено автоматизирания процес. Но какво би се случило, ако ситуацията се обърне - работодателят попадне на нереален кандидат или по-скоро такъв, който разчита на deepfake. Може би смятате, че измамата ще бъде веднага уловена? Всъщност грешите - според ФБР случаите, при които се използва deepfake по време на интервю за работа, са скочили драстично. Наемането на служители, които не трябва да присъстват физически в офис, определено е една чудесна промяна. Но както всичко друго, това отваря потенциални възможности за измамниците. В този случай злосторниците крадат чужда самоличност и кандидатстват за работа. За по-голяма достоверност се използва гласова трансформация и разбира се, така добре познатият ни deepfake. По време на тези онлайн интервюта се вижда, че действията и движението на устните не се координират напълно със звука на говорещия човек. Още по-голяма е разликата при кашляне, кихане или други подобни ситуации. Но всичко това може да се оправдае от неопитното око като лоша интернет връзка. Още повече - deepfake изглежда на повечето потребители като някакво висше изкуство, но всъщност са нужни няколко снимки и основни познания за видео обработка. В комбинация с привидно легитимни данни от приложението това може да е достатъчно за прибързания мениджър  да наеме нов служител.

Тук идва и основният въпрос: Защо?  
Причините ще ви изненадат - много хора нямат право да работят в САЩ, но по някаква причина искат това да се случи. От друга страна това осигурява на хакерите достъп до корпоративни системи и чувствителна информация. А може и да е просто тест. Както от ФБР заявяват: „някои отчетени позиции включват достъп до лични и финансови данни, корпоративни ИТ бази данни и/или собствена информация“. Не е изключена възможността за международен шпионаж - има информация, е Северна Корея използва фалшифицирани идентификационни данни за намиране на работни места в САЩ, особено в сектора на криптовалутите, където могат да бъдат извършени огромни кражби с малко последствия. В действителност тази практика не е никак нова - всички знаем за служители под прикритие - единственото нововъведение са технологиите.  
Разочароващо е, че ФБР не са включили най-добрите практики за избягване на този вид измама, но отбелязва, че проверките са идентифицирали откраднати лични данни и хората са съобщили, че тяхната самоличност, адрес, имейл и т.н. са използвани без тяхно знание. 
Изводът е, че ако работите във високорискови сектори, най-вероятно си струва да проучите бъдещите си служители възможно най-добре, защото, както знаем - може да се случи и на най-добрите.  

Снимки: Unsplash

Виж още: USB памет, съдържаща личните данни на цял град, била изгубена след безпаметен запой