Според последни проучвания населението на Земята постепенно застарява, като най-разрастващата се група е тази над 65-годишна възраст. За да реши проблемите на тези хора, дивизията, занимаваща се с роботика на японската компания Toyota, разработва специален иконом, който да се грижи за жителите на преклонна възраст. Компанията показа отблизо как точно функционира новият помощник в макет на къща, построен в лабораторията на Toyota, намираща се в Калифорния. Той буквално „виси“ от тавана и може да върши доста на брой домашни задължения, като например чистене или зареждане на съдомиялната.

Дизайнът на робота е съобразен с японските къщи, където малкото използваемо място принуждава Toyota да разработи „висящ“ помощник. В тяхната визия той е интегриран в интериорния дизайн на дома от проектирането му.

„Вместо роботът да губи време, докато навигира из задръстената с вещи къща, той просто се движи по релса, закачена на тавана и се скрива, когато не е нужен“, споделя Дан Хелмик, главен разработчик в Toyota Research Institute (TRI).

TRI е създаден с помощта на солидна финансова инвестиция в размер на 1 милиард щатски долара от компанията Toyota. Освен върху висящия робот институтът работи и върху традиционни модели, придвижващи се по земята.

Снимки: Toyota Research Institute

Виж още: Samsung Galaxy Note20 Ultra - изцяло нов свят в джоба ти (ВИДЕО РЕВЮ)