Някъде между твърденията на вече бивши инженери от Google, че изкуственият интелект LaMDA е придобил разум, и притесненията относно deepfake технологиите някои правят доста смели крачки към популяризирането на функциите на AI. Дълго време опцията за редакция на реални изображения на човешки лица чрез изкуствен интелект беше блокирана поради опасения за потенциални сексуални и политически фалшификати. Но отскоро OpenAI вярва, че това трябва да се промени и този тип ограничения за потребителите на DALL-E да бъдат премахнати. В съобщение от тази седмица OpenAI заявява, че ще въведе отново възможността за качване и редактиране на реални човешки лица в своя усъвършенстван AI генератор на изображения след изграждане на нови техники за откриване и реакция, предназначени да предотвратят злоупотреба и в крайна сметка да сведат до минимум „потенциал за вреда“. Съобщава се, че на потребителите все още е забранено да качват изображения на хора без тяхното съгласие, както и изображения, върху които нямат законни права.  


Причината ще ви изненада - много от потребителите искали „да си измисляте тоалети и прически и да редактирате фона на семейни снимки“. Принципно това беше запазена територия за други приложения, но явно времената наистина се променят динамично. Като следващ аргумент се посочва, че съществуват и случаи, в които специалист по естетична хирургия може по-лесно да „помогне на пациентите си да визуализират резултатите“, а създателите на филми - „да могат да редактират изображения на сцени с хора, за да ускорят творческите си процеси“.

 


Както е видимо, дори тук границата на авторските права и поверителността се размиват в голяма степен. За да ни успокоят, OpenAI уверяват че са направили своите филтри „по-стабилни“ при откриване и отхвърляне на опити за генериране на сексуално, насилствено или политическо съдържание, като същевременно работят за намаляване на „фалшиви сигнали“.  
Що се отнася до генераторите на AI изображения, OpenAI е поел сравнително консервативен път към реалистични човешки лица, вероятно за да избегне неволно улесняване на разпространението на неподходящо съдържание, което вече е познато от по-малко ограничителните алтернативи като Stable Diffusion на Stability AI. 
Но явно OpenAI са добили един вид увереност - още през юни компанията обеща, че ще позволи на потребителите да започнат да генерират изображения на реалистично изглеждащи персонажи. Въпреки че тези изображения не се сблъскват със същите проблеми със съгласието като автентичните човешки лица, тъй като не включват действителни живи хора, OpenAI по подобен начин поставя ограничения, за да избегне DALL-E да стане разковничето на нежелани изображения или „измамно съдържание“.  
Въпреки това наистина ли голяма част от потребителите наистина осъзнават възможностите и потенциалните последствия от премахването на този вид ограничения. И с ирония питаме - какво ли още може да се обърка?  

Снимки: DALL-E

Виж още: Google уволни учения зад сензационното твърдение за оживял AI