Блейк Лемойн, инженер, който е прекарал последните седем години в Google, е уволнен, съобщава Алекс Кантровиц от бюлетина Big Technology. Твърди се, че новината е била съобщена от самия Лемойн по време на запис на подкаст със същия журналист, въпреки че епизодът все още не е публичен. Google потвърди уволнението пред сайта Engadget.

Лемойн, който наскоро беше част от проекта на Google за отговорен AI, се обърна към Washington Post миналия месец с твърдения, че един от проектите на компанията за AI уж е придобил разум. Въпросният AI, известен като LaMDA - съкращение от езиков модел за приложения за диалог, - беше публично представен от Google миналата година като средство за компютрите да имитират по-добре отворен разговор. Лемойн изглежда не само е вярвал, че LaMDA е постигнал чувствителност, но открито се е съмнявал дали притежава душа. И в случай че има някакви съмнения, че възгледите му са изразени без хипербола, той продължи в свое изказване пред Wired: „Аз законно вярвам, че LaMDA е личност“.

След като направи тези изявления пред пресата, изглежда без разрешение от работодателя си, Лемойн беше пуснат в платен административен отпуск. Google, както в изявления пред Washington Post тогава, така и след това, категорично твърди, че неговият AI по никакъв начин не е разумен.

Няколко членове на изследователската общност на AI също се обявиха против твърденията на Лемойн. Маргарет Мичъл, която беше уволнена от Google, след като разкритикува липсата на етническо разнообразие в организацията, написа в Twitter, че системи като LaMDA не развиват намерения; те вместо това „моделират как хората изразяват комуникативно намерение под формата на текстови низове“. По-малко тактично писателят Гари Маркъс нарече твърденията на Лемойн „пълни глупости“.

Снимка: Unsplash

Виж още: Diablo Immortal изглежда като всичко, което бихте искали от Diablo на телефона (ВИДЕО)