Около 5 хил. лв. ще струва въвеждането на система за видеонаблюдение във всяко училище, съобщи министърът на образованието Даниел Вълчев. Той подчерта, че цифрата е средна и е възможно при по-големите школа тези пари да не стигнат.

Монтирането на камери започна миналата година, като бюджетът на програмата беше 1.5 млн. лв. Спечелилите проекти общини бяха задължени да дофинансират въвеждането на системата. Така за камери през миналата година са дадени около 3.5 млн. лв. До момента записващи устройства има в 250 училища, а обхватът на наблюдение е различен. За тази година МОН е предвидило 5 млн. лв., с които повечето училища трябва да се оборудват с камери. Средствата са по европейската програма "Развитие на човешките ресурси".

Даниел Вълчев обясни, че става дума за монтиране на устройства в района на училището и в коридорите. В стаите наблюдение ще има, само когато се налага - например при големи изпитни сесии като матурите. "Обикновено за изпити се използват между две и осем стаи, така че не става въпрос за денонощното наблюдение в тях", коментира образователният министър.

Видеонаблюдение на матурите беше проведено вчера за първи път в пернишката строителна гимназия "Арх. Йордан Миланов". Директорът й Самуил Шейнин обясни, че камерите му спестяват по 3 хил. лв. на месец, които иначе отиват за ремонти, а и децата са започнали да пазят имуществото повече.

От в. 24 часа 

Тагове: