Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Архитектурата, строителството на модерни сгради, изложбени зали и центрове е едно от най-интересните съвременни технологични предизвикателства. Затова и нашият интерес към тях е голям и редовно ви показваме страхотно изглеждащи проекти. Когато стане дума и за такива, взели участие и спечелили платинени и златни награди в международен конкурс, нещата стават още по-интересни. Но затова – след малко.

Награди за всички талантливи дизайнери

A’Design Award & Competition е водещ международен конкурс за дизайн, обхващащ широк спектър области и привличащ всяка година най-добрите дизайнери от много държави. Заявките за участие се разглеждат и оценяват анонимно от жури, съставено от учени, журналисти и професионалисти. Конкурсът гарантира слава, престиж, публичност и международно признание на всички носители на награда.

Самата награда A’Design Prize включва международен сертификат за върхови постижения в областта на дизайна в метална рамка, покана за ексклузивна гала вечер в Италия, онлайн и офлайн изложба на наградените проекти, плакат на наградените проекти, печатна публикация в годишник с твърди корици, 3D отпечатан метален трофей в луксозна черна кутия, превод на проекта на над 108 езика, ексклузивно интервю с победителя, изготвяне и разпространение на прессъобщение и много други екстри.

Основната цел на наградата и конкурса е създаване на глобална осведоменост и разбиране за добрите дизайнерски практики и принципи, като подчертае най-добрите проекти във всички страни и във всички индустриални области. Крайната цел е да насърчи дизайнерите, компаниите и марките по целия свят да създават превъзходни продукти и проекти, които са от полза за обществото.

Наградата и конкурсът имат филантропска цел - да подпомогнат развитието на обществото, като разширят границите на науката, дизайна, творчеството и технологиите чрез създаване на стимули за новаторите да предлагат по-добри идеи. Имат за цел и да създават стимули, които разпалват и възнаграждават креативността, оригиналните идеи и генерирането на концепции във всички индустриални сектори. Приемат се проекти, които са създадени през последните 10 години.

Регистрирайте се за участие още днес, като отидете на този адрес!

Една от най-интересните категории е Архитектура, сгради и съоръжения

По традиция знаете, че следим най-интересното от света на високотехнологичните архитектурни проекти, сгради, концепции. Затова и една от най-интересните за нашата медия категории е именно тази – за архитектура, сгради и съоръжения. В нея участват както идейни, така и реализирани архитектурни проекти, проекти за градски дизайн и сгради, проектирани от архитекти, архитектурни бюра, предприемачи в областта на недвижимите имоти и строителни компании от цял свят.

На победителите в тази област се предоставят обширни и ексклузивни маркетингови и комуникационни услуги за популяризиране на успеха от спечелването на наградата. Проектите им се публикуват в печатното каталожно издание за най-добри дизайни, достъпно в цял свят и разпространявано сред редактори на списания с висок рейтинг, компании, ориентирани към дизайна, мениджъри от най-високо ниво и др. Печелившите дизайни се излагат и в Италия под формата на плакат (или умален модел), а най-добрите дизайни ще бъдат избрани за постоянна изложба. Всеки дизайн победител получава трофей, сертификат и шаблони за стикери, които да бъдат прикрепени към продуктите, както и печат, включен в пакета на победителите, който е валиден за целия жизнен цикъл на продукта без годишни такси.

20 примера за архитектурно майсторство, смели идеи и въображение

Както винаги, сега ще ви предложим да разгледате 20 от най-добрите наградени архитектурни проекта (с платинена или златна награда от A’Design Award). Проследете линковете към тях, прочетете повече за всяко постижение и не забравяйте да видите и техните създатели – дизайнерите.

 

272 Hedges Avenue Pedestal Architecture

ОСНОВНА ФУНКЦИЯ: Архитектура

Двуетажната основа на пиедестала на 272 Hedges Avenue в Голд Коуст, Австралия, придава човешки мащаб на жилищната кула и създава контекстуална връзка с околността. С разрастването на урбанизацията хората се отделят от природата. Пиедесталът слива застроената и природната среда, като подобрява района и общността. Усъвършенствани техники и продукти за проектиране са използвани от Contreras Earl Architecture за създаването на биологично информиран и цифрово проектиран дизайн. Пиедесталът е уникално и специфично за обекта решение, което допринася за развитието на архитектурата и градското развитие, като е от полза за жителите и околната среда.

by Rafael Contreras and Monica Earl

 

Chongqing Gaoke Group Ltd Office and Commercial 
 

ОСНОВНА ФУНКЦИЯ: Офис и търговска дейност

Тази 201-метрова офис кула се отличава с двойно извитата си фасада, която я нарежда сред "Най-извитите кули в света". За да се постигне много плавен преход на стъклената фасада, в проекта е използвано двойно извито студено стъкло вместо обичайния или по-често срещан фасетиран метод. Максималният ъгъл на усукване е до 8.8 градуса на етаж, като превъзхожда съществуващата супервисока кула в света почти 1.5 пъти. Системата за студено огъване на стъклото на компонента на 3D рамковата фасада дава възможност за максимално отклонение на стъклото между етажите от 86 мм, реализирайки рекорден проект в Китай.

by Aedas

 

 

Shopare Residential 
 

ОСНОВНА ФУНКЦИЯ: Жилищна

Шопаре означава прилеп на нашия местен език (Гилаки). Архитектите използват типографията като част от архитектурния дизайн и добавят усещането за плаване. Те затварят по-голямата част от северната страна заради дъжда, а като отварят пространството от другите страни, искат да проектират Шопаре по начин, по който хората да почувстват, че живеят в сърцето на гората. Основната част на къщата се състои от социалната зона, която включва дневна, кухня и кът за отдих, като се цели да се създаде среда на връзка между интериора и екстериора чрез просторното пространство и прозорците от пода до тавана, които позволяват да се оформи външният пейзаж и да се изпълни интериорът със светлина. В същото това пространство са използвани дървени греди, които в ритъма на повторението създават по-интересна перспектива, отвеждайки точката на изчезване към дневната на къщата.

by Yaser and Yasin Rashid Shomali

 

Mountain Impression Power Plant 

 

ОСНОВНА ФУНКЦИЯ: Електроцентрала

Тази фабрична сграда, заобиколена от вълнообразни карстови планини, черпи своя дизайнерски език от природния контекст. В северната част на обекта има голо плато, изравнено от добива на циментова фабрика. За да отговори на природата и паметта на мястото, фасадата на сградата се отличава с модел на вълнообразна планинска верига, за да поправи визуално щетите, нанесени на планините от човешкото въздействие, предизвиквайки самоанализ на човешките дейности. Моделът на планинската верига е получен от комбинацията на четири комплекта криви на тригонометрични функции чрез параметричен дизайн.

by United Units Architects

 

Dalian 37 Xiang Cultural and Creative Park 
 

ОСНОВНА ФУНКЦИЯ: Културен и творчески парк

Преобразуван от изоставена фабрика, Далиан 37 Xiang е разположен на половината път нагоре по склона на планината с основен изглед към пристанището в северната част на града. Проектът е вдъхновен от географските характеристики на емблематичните за Далян планини и прилежащите морета, създавайки нов архитектурен образ, който отразява духа на града, установявайки контраст между старото и новото чрез деликатни и леки намеси. Целта на проекта е да се обнови тази стара фабрика в регионална забележителност на града, да се настанят множество видове бизнес и накрая да се превърне в отворен и динамичен градски възел.

by United Units Architects

 

Tic Art Exhibition Center 
 

ОСНОВНА ФУНКЦИЯ: Изложбен център

Цялостният обхват на проекта обхваща ландшафт, архитектура, интериор и продукти, обединявайки иновациите в структурата, като целта е да се осигури цялостен, но ритмичен пространствен опит. Този проект влияе като микро градски пейзаж. Той също така въздейства реактивно върху тенденцията на продукта на ръчно изработената тухлена индустрия, която прави успешна практиката на екологична архитектура. Проектът се превърна в дестинация за многобройни посетители, като същевременно допринася за стойността на марката на клиента, както и за стойността на земята в района.

by Ann Yu

 

Szhk Science and Technology Project High Rise Office 
 

ОСНОВНА ФУНКЦИЯ: Офис на високо ниво

Това място е важна зона за обмен на научноизследователска и развойна дейност и входна врата между Шънджън и Хонконг. Този проект се ангажира със създаването на централен център в зоната за научни и технологични иновации с международен обмен и регионална интеграция. Той има за цел да създаде 24-часов жизнен кръг, включващ пространства за живеене, отдих и работа, съчетани с някои специални възли за дейности, като обществен здравен център, книжарница на дърво, център за игри и център за изкуство.

by Aedas

 

Guangzhou Julong Bay Exhibition Center 
 

ОСНОВНА ФУНКЦИЯ: Изложбен център

Разположен на западния бряг на Перлената река, първоначалният обект с четири отделни тухлени склада, построен през 50-те години на миналия век, е бил важна зърнобаза на Гуанджоу. Като първи етап от генералния план на градската управа за обновяване на района основните цели на проекта за адаптиране на повторното използване са да се запази индустриалното му минало като напомняне за историята, като същевременно се изгради изложбена зала за градско планиране и граждански център, които да действат като фар за инвеститори, предприемачи и граждани, за да се насърчи масовото участие във възраждането на стария квартал. Основната идея при проектирането е да се осигури новата му функционална използваемост, като същевременно се представи старият обект по атрактивен начин за младото поколение. Проектът е оценен високо в системата за устойчиво развитие SITES като първия, който постига това в Китай.

by Ann Yu

 

Bay Mega Mansion Exhibition Center 
 

ОСНОВНА ФУНКЦИЯ: Изложбен център

Проектът е разположен в северния район на Циндао, на кръстовището на улиците Чангджиа и Руихай. Общият терен е полегат, а западната страна е обърната директно към залива Jiaozhou. Той има уникален изглед към морето. Изложбеният център използва хоризонтални линии, за да отрази нежността и спокойствието на морето, и използва елегантни извивки, за да интерпретира падащата поза на огромните морски вълни, като завършва концерта между морето и вълните.

by Tengyuan Design

 

MCC Shengshi International Plaza Multifunctional Building 
 

ОСНОВНА ФУНКЦИЯ: Многофункционална сграда

Проектът Hengqin MCC Shengshi International Plaza със смесено предназначение се намира на остров Хенгчин в Джухай, в непосредствена близост до моста Лотос, който свързва Котай, Макао. В качеството си на мост на пристанището Жухай-Макао проектът за смесено ползване Zhuhai Hengqin впечатлява хората с рационален външен вид и богати програми за смесено ползване: две високи офис кули, търговски подиум и градина на покрива. Богатата архитектурна форма не само обогатява силуета на града, но и отговаря на функционалните изисквания и изискванията за планиране.

by Aedas

 

Villa Madonna Hotel Extension 
 

ОСНОВНА ФУНКЦИЯ: Разширение на хотел

Морфологията на пристройката е определена с цел да се идентифицират значими връзки с естествения контекст. Този подход е позволил приемането на архитектура, която, макар да се отличава силно в стилистично и езиково отношение, успява да общува хармонично с по-традиционния характер на сградата, с която е съпоставена.

by Joseph Di Pasquale

 

Sunac Snow Park Ski Resort 
 

ОСНОВНА ФУНКЦИЯ: Ски курорт

Като един от най-големите закрити ски курорти в света Chengdu Sunac Snow Park се намира в културния туристически град Sunac на град Dujiangyan и се превърна в нова забележителност на местната култура със супер мащабна сграда. Цялостната концепция за дизайн използва "Благоприятните облаци на Канг Тибетски" като изображения, абсорбирайки инерцията на движещите се облаци и течащата вода и съчетавайки елементите на лицевия грим на операта в Съчуан, за да създаде модерен образ.

by Gao Shanxing

 

Shenzhen Financial Culture Center Public Building 
 

ОСНОВНА ФУНКЦИЯ: Обществена сграда

Като едно от 10-те най-влиятелни обществени съоръжения в Шънджън, Китай, иновациите в прагматичното планиране и геометричните предизвикателства отбелязват неговата особена роля сред всички обществени сгради в Шънджън. Местоположението му е сравнимо с това на Сентръл парк в Ню Йорк. Заедно с други два граждански центъра, които образуват голям обществен площад, той определя най-значимите пространства в центъра на града.

by Xiaolin Ji

 

The Circle Xinqiao Expatriate Children School 
 

ОСНОВНА ФУНКЦИЯ: Детско училище

Училището се състои от две части: детската градина е отделна сграда, тъй като е построена последна; средното и началното училище са в една сграда, заобикаляща игрището. Ако вземем за разделителна линия главния вход, от западната страна на основната сграда се намират зоната за преподаване на началното училище и общежитието, а от дясната страна - прогимназията и гимназията. Класните стаи са близо до училищната врата, а общежитията са в тихия далечен край. Обществените функции като библиотеката и гимнастическия салон са разположени на долното ниво и са обърнати към детската площадка; класните стаи и кабинетите са разположени горе.

by Coast Palisade Consulting Group Ltd.

 

Cascading Terraces Residential Apartments 
 

ОСНОВНА ФУНКЦИЯ: Жилищни апартаменти

Разработването на концепцията се основава на два свързани обема, разположени успоредно на едната страна на обекта, в диалог с особеностите на непосредствения контекст, като се разглеждат границите на обекта и движението. В отговор на ориентацията, гледките, посоката на вятъра и сезонните промени в ландшафта комплексът се отваря или затваря, като всеки път придобива различен вид.

by Potiropoulos and Partners

 

Tension Instrument Concert Hall 
 

ОСНОВНА ФУНКЦИЯ: Концертна зала

Концертната зала е оркестрация от стени, балкони и акустични панели, които са разработени от уникален архитектурен прототип с различни мащаби и тектоника. Обектът се оказва загнезден на кръстопътя на исторически и модерни квартали. По този начин елементите са внимателно разположени на мястото по отношение на програмите, циркулациите и градския пейзаж. Драматичният контраст между старо и ново създава нова културна забележителност за Прага.

by Lihan Jin

 

House in Yamate Residential House 
 

ОСНОВНА ФУНКЦИЯ: Жилищна къща

Проучен е ъгълът на изгрева на слънцето при лятното и зимното слънцестоене, който навлиза в сградата, и е разработен план на етажа, който позволява на изгрева да навлезе в сградата, като стените са стъклени. След това, за да се предпази жилищното пространство от лятното слънце и дъжда, е планиран независим голям покрив. Чрез създаването на независим покрив мислехме, че пространството няма да бъде затворено, а ще бъде отворено пространство, през което ще могат да преминават вятърът и съзнанието.

by Tatsuhiro Nishimoto

 

Meishan East Town Centers and Base 
 

ОСНОВНА ФУНКЦИЯ: Центрове и база

Проектът "Три центъра и една база на източния нов град Мейшан", разположен в град Гуипин, окръг Реншоу, град Мейшан (централна зона на бъдещия източен нов град Мейшан), се състои от център за обслужване на граждани, конферентен център, квартален център, център за таланти, библиотека и база на централата на предприятието. Независимият конферентен център и библиотеката са добавени, за да се осигури повече пространство за дейности на гражданите и да се подобрят поддържащите услуги на целия проект. Екстериорът на сградата се адаптира към местните условия, приспособява се към планините и езерата и представя красива извивка. Чистата и бяла архитектурна кожа се слива с околната среда, което я прави привлекателна, превръща я в уникална сграда знак в Мейшан, увеличавайки екологичната и поземлената стойност на района.

by Dalu Architectural Design Firm

 

Double Barn House 
 

ОСНОВНА ФУНКЦИЯ: Къща

Функционалното разпределение на сградата е разделено на два свързани блока, така че размерът на сградата да не нарушава пейзажа на малките еднофамилни къщи. Отвън двете части създават впечатление за две отделни сгради. Графитената фасада, изработена от ръчно оформени тухли, препраща към тъмните борови стволове, които растат в района. Впечатлението за масивността на тъмното тяло е сведено до минимум чрез ниши, завършени със светли дъски, наподобяващи дърво.

by Katarzyna Starzyk

 

BLS World Trade Center 
 

ОСНОВНА ФУНКЦИЯ: Търговски център

Въз основа на стратегия за балансиране на икономичността с градския контекст, изкуството, технологиите и природата са включени в 268-метровата кула, като по този начин се създават редица нови, забавни пространства. Архитектите задълбочават дизайна, за да подобрят гъвкавостта, вариативността и сливането между пространствата, и прибягват до параметрични подходи за проектиране, за да осигурят съвместимост между скъпите пространства с дълъг живот и постоянното технологично развитие, така че да отворят нова глава за архитектурата на забележителностите в CBD.

by SEA Design Group

Разглеждайте още наградени проекти, посещавайки сайта на наградите, където са изброени победителите от всички категории. А вие не пропускайте да се регистрирате за участие още днес на този адрес!