Плановете за дългосрочно пребиваване на хора на Марс все още изглеждат като научна фантастика, но когато този момент настъпи, изграждането на постоянни постройки няма да бъде толкова трудно, колкото предполагахме досега. Основното притеснение на учени и инженери беше транспортирането на тежки строителни материали до червената планета – пренасянето на бетонни блокове е почти невъзможно. Ако пък се наложи спешно допълнително доставяне на материали, организирането на мисия и стигането й до Марс отнема твърде много време.

Създаването на строителни материали на самата планета е важна крачка към продължителното или дори постоянно пребиваване на хора. Група изследователи от Северозападния университет в Илинойс успяха да постигнат точно това – учените разработиха метод за произвеждане на бетон на Марс. Принципът на получаване на материала е прост и изисква елементарно оборудване и съставки, налични в изобилие на планетата. За да получат суперздравия бетон, астронавтите ще трябва само да разтопят сяра и да я смесят с марсианска почва.

Полученият материал е лесен за манипулиране и може да се използва многократно след разтапяне и повторно охлаждане. С негова помощ ще могат да бъдат построени сгради, които са устойчиви на различни условия и защитават обитателите си от радиацията на Марс.

Тагове: