Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Герасим Ганчев: Приветствам всички читатели на HiComm! Днес съм с д-р Хайме Гонзало, вицепрезидент на HMS за Европа. Благодаря, че се съгласихте да ни дадете интервю! За мен е удоволствие да съм тук и да можем да си поговорим малко за Huawei!

 

Д-р Хайме Гонзало: Благодаря за тази възможност. Винаги сме насреща, когато трябва да дадем повече детайли за нещата, над които работим.

 

 

Герасим Ганчев: Първият ми въпрос е един от най-често срещаните и най-вероятно не го чувате за първи път, но кога ще видим и ще видим ли изобщо HarmonyOS в телефоните на Huawei в Европа?

 

Д-р Хайме Гонзало: Интересен въпрос, но за да стигнем до отговора, трябва да минем през идеята зад HarmonyOS. Наблюденията ни показват стагнация в смартфон пазара от 2016 г. насам. Вече има повече телефони, отколкото хора на планетата и въпреки това потребителите по-рядко сменят мобилните си устройства, така че апетитът за смартфони е по-малък, отколкото преди 5-10 години. Смартфоните вече не са кралят на коледните подаръци, хората вече търсят смарт часовници или слушалки.

В Huawei осъзнахме, че този новопоявил се глад за IoT продукти не е задоволен. Смарт часовниците не могат да комуникират със смарт телевизорите, дори да са един и същ бранд. Смартфоните са по-комуникативни в това отношение, но това не може да се нарече пълноценно IoT изживяване. Решихме, че е необходима пълноценна система, и така разработихме HarmonyOS.

В момента всеки от нас има по 3-4 смарт устройства. Може би смартфон, смарт часовник, смарт телевизор… но в следващите 5–10 години вече ще разполагаме с по 20 или 30 смарт устройства. Смарт коли, смарт паркоместа, смарт хладилници, смарт осветление, смарт щори, смарт звънци за врата. Този процес вече е започнал, апетитът е налице, но индустрията няма отговор. В лицето на HarmonyOS се опитваме да отговорим на това търсене. Когато имаме по 50 смарт устройства в живота си, не е достатъчно ергономично да използваме 50 различни апликации на смартфона си.

Машините трябва да комуникират помежду си безупречно. В нашите представи смартфонът трябва да бъде опция, а в момента той е задължение. Смарт устройствата не могат да оперират в пълния си капацитет без негова подкрепа. При HarmonyOS телефонът е само едно от многото устройства, затова при разработката на операционната система започнахме първо с всичко останало и накрая се насочихме към мобилните устройства.

 

Герасим Ганчев: Значи, ако съм разбрал правилно, HarmonyOS ще пристигне в смартфоните, но все още е рано да се каже кога, понеже индустрията не е готова?

 

Д-р Хайме Гонзало: Всеки път когато настъпи правилният момент за навлизане на нова технология, която ще подобри потребителското изживяване, ние я имплементираме. В момента все още разчитаме на смартфоните и мобилните приложения, затова искаме да улесним работата на разработчиците.

EMUI е базирана на Android, а HarmonyOS е съвместима с Android, но на по-ниско ниво. По дефиниция това прави програмирането по-сложно. Целта ни е този процес да бъде максимално опростен, докато потребителите все още използват дадената платформа.

Моментът, в който зависимостта ни от апликации намалее или програмирането стане по-лесно, може да внедрим HarmonyOS, но няма гаранция, че това ще се случи, ако не е най-добрата опция за потребителите.

 

Герасим Ганчев: Много изчерпателен отговор! Вярвам, че вече много хора ще могат да си отговорят на въпроса, защо HarmonyOS е налична за Huawei смартфоните в Китай, но не и тук и като цяло позицията на компанията.

Следващият ми въпрос е свързан с презентацията, която ни представихте малко по-рано. Споменахте, че си партнирате с много апликации, които предоставят бонуси за потребителите на HMS, като кешбек от Curve или VIP програма в Tinder. Кои са най-добрите подобни оферти според вас в момента и кои са най-вълнуващите, които ще видим в близкото бъдеще?

 

Д-р Хайме Гонзало: Трудно е да се избере една оферта, защото всичко зависи от това, какво използва всеки. Например 6 месеца VIP в Tinder е страхотно, освен ако не сте щастливо женени като мен! Зависи от потребителя, но най-големите предимства са в категорията на игрите. Моят съвет е следващия път, когато решите да изтеглите някоя игра от Google Play, проверете първо дали не е в подаръчната секция на App Gallery, защото така може да пропуснете 50 евро бонуси в самата игра. Много от игрите, изтеглени от App Gallery, предлагат намаления, томболи и виртуални подаръци, които не са налични, ако изтеглите същата игра от друго място.

 

Герасим Ганчев: Тази стратегия е много хитра, защото кой не обича безплатни подаръци? Звучи като един съвсем естествен начин, който да създаде у потребителя навик да използва App Gallery, без да се налага постоянно да му бъде повтаряно.

 

Д-р Хайме Гонзало: Да, това е така, но целта ни не е потребителите да мигрират, а да помогнем на разработчиците игрите им да придобият по-голяма популярност. Живеем в свят, където вече много игри са безплатни. Може да прекараш цял следобед в теглене на игри и накрая да отвориш само една от 100. Сигурен съм, че и вашите читатели имат приложения на телефоните си, които никога не използват. Тук идват подаръците, които дават причина да бъде отворена апликацията. Така е много по-вероятно да дадете шанс на играта и в крайна сметка да ви хареса. По този начин разработчиците получават активни потребители, защото изтеглянето е просто изтегляне, не е един потребител повече само по себе си.

 

Герасим Ганчев: Сега вече разбирам! Друга интересна точка от презентацията ви беше, че обърнахте внимание на обратната връзка, която получавате от ваши потребители, и как тя ви е помогнала да подобрите HMS. Кой е най-лесният начин, по който някой може да се свърже с Huawei? Чрез имейл, чрез лайв чат на официалния сайт или?

 

Д-р Хайме Гонзало: Разполагаме с много канали, по които може да получаваме съобщения от потребители. Препоръчвам линията за клиенти, която може да откриете в MyHuawei, активна е 24/7. Персоналът ни е обучен да отговаря на въпроси на всякакви езици и гарантираме, че от другата страна не стои робот, а истински човек, с който да разговаряте.

Останалите канали, които следим, включват дори ревютата в App Gallery. Всеки, който не харесва нещо или има проблем с дадено приложение, може да пише там и ще го вземем предвид. Например наскоро разбрахме, че липсва баланс в апликациите, които предлага App Gallery. Младите хора и технически грамотните нямат проблем с това, но имаме и много възрастни потребители, които понякога разчитат на този алгоритъм, за да научат за полезни апликации.

Също така нашите реклами траят само по 3 секунди, което представлява минимално смущение. В много други платформи рекламите са с времетраене по 15 секунди, което е съвсем различно ниво на смут. 3 секунди и изчезва автоматично. Все пак получихме оплаквания относно тези реклами, затова интегрирахме възможността да бъдат затваряни мигновено, ако човек знае къде да цъкне, което е в горния десен ъгъл. Аз ги наричам предложения, а не реклами, смятам, че има разлика.

 

Герасим Ганчев: Направихме чудесна преливка към App Gallery, което е супер, защото последният ми въпрос е свързан с приложенията там. Както знаем, някои апликации са интегрирани, но други трябва да бъдат изтеглени от външни източници като APK Pure. Как избирате тези сайтове и как ще обясните на по-резервиран човек, че това е напълно безопасен процес?

 

Д-р Хайме Гонзало: Решението да използваме външни източници бе наложително, за да може да изградим App Gallery за рекордно кратко време. Google Play разполага с каталог от 3 милиона приложения. Всеки потребител има може би 100–200 приложения на телефона си, което е много по-малко, но при всеки те се различават. Бавното „наливане“ на апликации попречи на безупречния потребителски опит. Не искахме да караме хората, които използват Huawei смартфони да чакат за желаните от тях апликации. Когато даденото приложение стане налично в App Gallery, останалите източници ще изчезнат, но дотогава трябва да използваме алтернативи.

Относно това, как избираме тези източници – имаме структуриран процес, който се случва отвъд кръгозора на потребителя, но мога да разкрия малко повече за него. Първата стъпка е да проверим дали има официален източник за сваляне на приложението. Например трябва ви WhatsApp, но го няма в App Gallery. Ако обаче го потърсите в търсачката, тя ще ви насочи към официалния сайт, откъдето може да го изтеглите директно от първоизточника.

Ако не е наличен такъв сайт, тогава търсим доверени сайтове, с които може да се свържем, за да удостоверим, че всичко е законно и няма скрити зловредни софтуери. След това проверяваме, къде апликациите са с най-актуални версии. Последната стъпка е да разберем с колко потребители разполагат самите те, защото при сайтовете, които са проблематични, бройката не е толкова голяма. В този ред на действие подбираме с кои сайтове си партнираме.

Също така всеки ден ръчно проверяваме всички тези апликации. Много работа е, става дума за милиони приложения, но се уверяваме, че всяко едно работи по предназначение. А когато влезете в апликацията през телефона си, има автоматична антивирусна проверка, която се активира при всяко влизане. Истината е, че вече имаме милиарди сваляния на приложения с този метод и не сме срещнали нито един проблем за 3 години, говорим в световен мащаб. Това е едно най-сигурните места, откъдето може потребители да теглят приложения, без да се притесняват за нищо.

 

Герасим Ганчев: След такова подробно разяснение, вярвам, че всеки, който е бил скептичен към този метод, би трябвало да е спокоен относно сигурността си.

С това приключваме интервюто ни. Благодаря още веднъж, д-р Хайме Гонзало, за това, че ни отделихте време!

 

Д-р Хайме Гонзало: Аз благодаря за тази възможност! Готови сме да обърнем внимание на всеки потребител, който има въпрос или проблем с продуктите ни. Ще се убедите, че сме много достъпна компания, обичаме транспарентността и се радваме, че визията ни за бъдещето е разбираема. Благодаря много!

 

Вижте още: Huawei Mate 50 изпревари всички с поддръжката на сателитна връзка