Моделната линия ZenBook на ASUS е добре позната на пазара от доста време, като успя да си привлече доста голяма група фенове заради съвкупността от мощ, ергономичност и привлекателна цена. Новият модел ASUS ZenBook 14 OLED UX3405 е още една стъпка нагоре в моделната линия, при това голяма, като чрез това ревю ще се опитаме да ви разясним защо.

 

Изящен и красив дизайн, както очаквахме

 

ZenBook 14 OLED UX3405, както споменахме по-горе, се явява усъвършенстванa версия на предишните поколения от серията 14. По отношение на дизайна той е наследил доста от предишната серия 14x, най-вече относно начина, по който са проектирани пантите и охлаждащият модул с два радиатора. Въпреки това той е по-малък, по-лек и по-тънък от 14x и всъщност е дори по-тънък и от предишния 14 модел – лаптопът е с тегло 1.2 килограма и дебелина едва 14.9 мм.

Като цяло е Zenbook 14 OLED представлява едно наистина изключително леко преносимо устройство за своя размер, особено като се има предвид, че тук няма направен компромис с нищо важно относно ергономичността, портовете, хардуера или капацитета на батерията, за разлика от някои от по-леките 14-инчови опции. Поглеждайки го за пръв път, лаптопът наистина изглежда изключително крехък, но веднага щом го хванете в ръце, ще усетите, че всъщност изработката му е солидна. Корпусът на лаптопа е елегантен, в случая с модела, който държим в ръцете си, той е издържан в тъмносин цвят (налична е версия и в сребрист цвят), който е приятен на допир и с антимикробно покритие на металните повърхности, но и в известна степен страда от появата на пръстови отпечатъци. 

От естетическа гледна точка дизайнът е много красив, с изчистени линии, налице е традиционното лого с монограм на капака, както и матираните елементи на марката. Говорейки за ергономичност, налице са няколко неща, които са се променили в сравнение с предишните модели, като най-забележителното е начинът, по който са проектирани предният панел и ъглите, които са леко заострени и някак си по-приятни за китките по време на работа. Другата разлика е дизайнът на пантата, която сега е дълга и центрирана, вместо двете по-малки странични панти. Механизмът работи плавно и е балансиран за използване с една ръка. При отваряне и затваряне на дисплея не се забелязва никакво скърцане или шум, както и нежелано огъване по време на работата с него.

Поглеждайки лаптопа отдолу, се виждат голям брой въздушни решетки за охлаждане, както и решетките на високоговорителите от двете страни. Налице са и по-големи гумени крачета в сравнение с предишните Zenbook модели, които позволяват по-добра вентилация и по-добро сцепление на бюрото.


Относно интерфейса за свързване – моделът разполага с UBS-A порт, 2x USB-C (Thunderbolt 4) порта, един HDMI 2.1 и аудио жак. Двата USB-C порта са разположени от десния край, така че зареждането му може да става само от тази страна.

 

Удобна клавиатура и голям тъчпад

 

Лаптопът е с удобна клавиатура, с правилно разположени и оразмерени клавиши, но по-малки стрелки и без цифрова клавиатура. Самите клавиши са гладки на допир и имат лека вдлъбнатина в тях, като определено може да се каже, че при писане на текст клавиатурата е сред най-добрите в този клас, изключително тиха, налице е и стабилна обратна връзка.

Системата за подсветка на клавиатурата е стандартна за този тип устройства, с бели светодиоди и три нива на яркост, от които можете да избирате, както и специални физически индикатори за CapsLock и микрофоните.

Що се отнася до тъчпада, той представлява просторна повърхност, доста гладка на допир и отлична за ежедневната работа чрез плъзгания, жестове и докосвания. Освен това този тъчпад действа и като виртуална цифрова клавиатура - NumberPad, която активираме чрез натискане на зоната за активация в горния десен ъгъл. Липсва сензор за биометрични данни, но пък е налице доста добра IR уеб камера с поддръжка на Windows Hello.

 

Дисплей, който е истинска радост за очите

 

Принципно моделът ZenBook 14 OLED разполага освен с традиционен и със сензорен дисплей. Нашата конфигурация, представена тук, е с безсензорен 2.8K Lumina OLED панел. Последният предлага изключителна картина с ясна разделителна способност, красиви цветове, дълбоко черно и контраст. Пиковата яркост е 600 нита по спецификация, но по време на работа не изглежда чак толкова висока – така че не очаквайте идеален образ в ярка среда или на открито, което е нормално за всички лаптопи по принцип.

Възпроизвеждането на видео и филми е истинска наслада за очите, OLED технологията позволява да видим неща и детайли, които при IPS панелите е съвсем възможно да пропуснем. Или ако не, то поне въздействието от дълбочината на картината и цветовете е далеч по-впечатляващо. Общо взето, сме на мнение, че Asus едва ли биха представили в моделните си линии от този клас друго устройство с различен от OLED дисплей. Ще споменем също, че това е 120Hz 3K OLED екран с адаптивна синхронизация, която автоматично коригира честотата на опресняване за по-гладка и плавна картина. Като цяло дисплеят е далеч по-бърз от предишните поколения именно заради OLED технологията. Възможно е да настроите профили на възпроизвеждане спрямо вашите предпочитания за цвят, температура и контраст на изображението. Пускайки го за първи път, наблюдаваме добро калибриране по цвят и яркост. Освен това, тъй като е OLED панел, разбираемо е, че нямаше нужда да се тревожим за петна от подсветката или другите недостатъци на IPS панелите.

 

Висока производителност в миниатюрни размери

 

Това в общи линии и едно изречение описва работата на Zenbook 14 OLED. Нашата конфигурация тук включва 16 GB RAM памет (има опция и с 32 GB), 1 TB SSD и процесор от ново поколение Meteor Lake Core Ultra 7 155H с хибриден дизайн с 6 ядра за производителност, 8 ядра за ефективност, 2 допълнителни ядра за ниска енергийна ефективност и общо 22 комбинирани нишки. По отношение на възможностите този процесор се явява един вид продължение на процесора Intel Core i7 13700H от 13-о поколение и донякъде наследник на Core i7 1360P, който обикновено се предлагаше в миналото в този размер лаптопи. Процесорът работи на доста ограничено ниво на мощност под 30 W, но все пак се оказва доста добър, което се видя от направените тестове – 22300 точки при Benchmark тестовете.

Освен това имахме възможността да изпробваме и някои игри – World of Tanks и Borderlands 3, като макар и да не става въпрос за геймърско решение, лаптопът показва завидни резултати, разбира се, на средни и ниски детайли. Това се дължи на графичното решение, което се управлява от интегрирания чип Intel Arc iGPU, основна новост за платформата Meteor Lake, както по отношение на дизайна, така и по отношение на възможностите. Определено може да се каже, че това е забележителен ъпгрейд спрямо Iris Xe платформата. Друго, което трябва да споменем, е, че процесорите Meteor Lake Ultra включват също така и два NPU (блокове за невронна обработка), AI ускорители, предназначени да подобрят производителността и възможностите в определени приложения, използващи изкуствен интелект.

Говорейки за работата на лаптопа – дори при продължително натоварване с тежки приложения и игри не се наблюдава голямо прегряване – охлаждащата система работи добре, като трябва пак да споменем и ниската консумация на процесора, което е основният фактор за стабилното представяне тук.


Озвучаването на модела е дело на Harmаn Kardon, което веднага се усеща – разликата между стандартните звукови системи и тази тук е огромна. Освен виртуален и обемен ефект, благодарение на вградената технология Dolby Atmos, звукът, който се чува, е кристалночист и с изненадващо добро представяне при ниските честоти – както в игрите, така и при слушането на музика.
Обявеното от производителя време за работа на батерията с едно зареждане от над 15 часа явно се потвърждава – след близо 6 часа непрекъсната работа батерията бе разредена наполовина.

 

Нашето мнение

 

ASUS ZenBook 14 OLED (UX3405) определено впечатлява. Не само с дизайна, красивата и детайлна картина на OLED панела, но и с високата производителност, която относно хардуера предизвиква въпрос – как е побрана в толкова малък корпус? Лаптопът може лесно да се пренася навсякъде – няма да го усетите нито като размери, нито като тегло. Още повече – няма да ви разочарова в нито един аспект, ако сте решили да свършите малко работа за офиса или пък просто да релаксирате с любима игра или филм.

Вижте още: Asus Zenbook Duo (2024) – прелестна продуктивност (РЕВЮ)

Снимки: HiComm

Тагове: