Всичко започва през 2009 г някъде в Чехия с един малък офис, няколко ентусиазирани млади хора и купчина прашни каталози. Точно по това време китайската TPV взима под шапката си дисплеите на Philips и AOC с намерение да „пребори“ гигантите от HP и Dell.

10 години по-късно MMD вече е водещ специалист в областта на дисплеите, който е лицензен партньор на Philips и AOC. За да отбележи подобаващо тази годишнина, от MMD организираха от 21 до 23 юни пищно събитие в Банско в небезизвестния Кемпински хотел Гранд Арена.
Любезен домакин бе Мартин Лечев – мениджър продажби на MMD за България, Македония и Албания, а сред гостите присъстваха много търговски партньори, дузина журналисти и приятели. Пропускайки момента „три дена яли, пили и се веселили“, отиваме към най-интересните продукти в „арсенала“ от дисплеи на Philips и AOC, които бяха представени на събитието.

 

Тъч скрийн мониторите стават все по-актуални

Започваме с Philips 242B9T – 24-инчов монитор със SmootTouch технологията и Full HD резолюция, чийто чувствителен на допир екран притежава 10 зони на докосване, лесно свързване и гъвкава Z-образна стойка. Капацитивната технология позволява писане с 10 пръста, така че няма да имате нужда от клавиатура. За свързването освен HDMI 1.4 е налице и DVI-D, VGA и Display Port 1.2, както и два 3.1 USB порта. Мониторът е подходящ за професионалистите, работещи в търговията, може да се постави в различни информационни зони, хотели, магазини и др. Освен всичко тъч скрийн моделите на Philips са със защита от вода, прах и каквото още се сетите.


За геймърите с конзоли

Новата серия Momentum и конкретно моделът 326M6VJRMB e 32-инчов геймърски монитор, предвиден за игра с конзоли. Със своята 4K UHD резолюция и VESA сертификат DisplayHDR 600, мониторът е идеален избор за онези, които искат да изстискат максимума във визуално отношение от игрите, особено ако притежават игрова конзола.

Вижте още: Нови монитори за гейминг от LG


Монитори с USB 3.1 type-C докинг станция

Изключително практично и удобно решение – с вградената си USB 3.1 type-C док станция със захранване моделите в тази серия предлагат удобството и универсалността на връзката с един кабел посредством тънкия и симетричен USB-C конектор. Чрез него може да включите различна периферия, като клавиатури, мишки или интернет кабел директно в док станцията на монитора, докато преносимите компютри могат да бъдат свързани посредством USB-C кабел за зареждане, прехвърляне на файлове с висока скорост, достъп до видео с висока резолюция и други. Интересна опция, която Philips 9P9H серията монитори осигурява, е чрез вградения MultiClient KVM превключвател, с който може да ползваме две отделни PC-та само с един комплект от монитор, мишка и клавиатура, като превключването между двата става само с натискането на един бутон. Чрез функцията MultiView пък може да гледаме едновременно от две активни устройства – PC и лаптоп например. Към екстрите на този монитор може да прибавим и уеб камерата, снабдена със сензор за лицево разпознаване (Windows Hello).

 

„Кривите“ монитори

Извитите или както шеговито ги нарекохме „кривите“ монитори са популярна и търсена придобивка. В залата на Гранд Арена успяхме да видим няколко такива с марката на Philips. Връх на сладоледа или ако използваме другото популярно клише – „черешката на тората“, бе огромният извит SuperWide монитор с размер 49 инча и двойна Quad HD резолюция (5120х1440). Мониторът наистина впечатлява, като ако решите да си го купите и отидете да го вземете с по-малък автомобил – Мини например, може да се окаже, че кашонът, с който идва мониторът, е по-голям от вашия автомобил. Ако трябва да сме сериозни – 32:9 SuperWide е истинско бижу, особено за онези, които използват мултискрийн и искат да отворят два различни десктопа, но на един-единствен монитор.

 

AGON – геймърската серия на AOC

Тук вече отиваме към мониторите на AOC, които са ориентирани предимно към геймърите и неслучайно носят името AGON. Както може да се предположи, те се характеризират с по-интересен дизайн (един от моделите е с Porshe дизайн), различни гъзарийки, като стойка за поставяне на слушалките отстрани, подсветка отзад, подобна на Ambilight от Philips (очевидно присвоена оттам с благословията на шефовете) и най-важното, разбира се – нищожно време за реакция на дисплея. В сериите, представени за геймърската общност, налице е вече и модел, които буквално цепи милисекундата, с други думи реакцията на дисплея е 0.5 ms. Да, правилно сте прочели – половин милисекунда реакция, като моделът е AGON AG271FZ2 и освен безбожно ниското време за реакция може да се похвали и с 240 Hz честота на опресняване. Заедно с Full HD резолюцията и другите екстри и технологии, които са наблъскани в този монитор, резултатът е впечатляващ – картина, която е радост за окото и мечта за всеки геймър (що се отнася до прецизност и бързина).


И тук можем да се насладим на извивките на „кривите“ монитори, такъв е UltraWide 35” моделът, AG352UCG6, който е подходящ за онези, които обичат симулаторите и стратегиите и имат нужда от повече място за по-добър контрол на автомобила или контрол над армиите си. За онези, които обичат „Кънтъра“ - Counterstrike тип шутърите, е предвидена цяла гама монитори с различна големина на дисплея и с ниско време за реакция – 1 ms.

Няма да изпадаме в подробности около цени, резолюции и т.н. и тъй като вече сигурно ви дотегна от монитори, нека за финал споменем и нещо, което мнозина ще приемат с топли обятия, особено ако в работата си им се налага да използват няколко монитора. Става въпрос за т.нар. monitor arms, или както нашият домакин Мартин Лечев ги нарече – ръчички, които позволяват изключителна гъвкавост при завъртането и разположението на мониторите на работното място.

Закрепват се директно за масата, притежават газови амортисьори и са наистина много стабилни – няма мърдане, колкото и накъдето и да въртите мониторите. Най-якото е, че може да обедините два извити монитора, създавайки си един огромен „крив“ монитор, подобие на 49-инчовия широкоекранен звяр, за който споменахме по-горе. Лошата вест е, че все още ги няма на пазара, добрата – че ще бъдат тук през август.

Вижте още: Philips 242B9T – допир до красивите образи

Тагове: