Dyson, световноизвестният производител на вентилатори (и не само), пое в свои ръце задачата да ни достави чист въздух навсякъде по всяко време. Това е инициатива, която подкрепям с две ръце, предвид че 99% от населението на Земята диша въздух, който е по един или друг начин вреден за организма. Още по време на пандемията много компании започнаха да разработват маски от ново поколение, които комбинират познатия ни формат с иновативна технология и ни помагат да дишаме пречистен въздух навън. Това е супер, но защо са слушалките?

Нека започнем от частта с въздуха и после ще поговорим за аудиото. Домашните пречистватели на въздух са по-популярни от всякога и Covid-19 е един от основните фактори. Наложи се да преминем през пандемия, за да си дадем сметка, че трябва да сме бдителни относно въздуха, който дишаме. Преди това смогът (особено ако сте жители на София) беше нещо, което всички, включително и аз, забелязвахме, усещахме, обсъждахме, но и приемахме, без да предприемаме кой знае какви мерки.

Заради нарастващия интерес пречиствателите стават все по-достъпни, така че качеството на въздуха у дома вече не би трябвало да е проблем. Само че повечето хора не седят по цял ден вкъщи, затова казусът с въздуха навън си остава. Dyson предлагат решение под формата на sci-fi маска, която, освен че ще ви предостави кристалночист кислород, ще може да го дишате в ритъма на любимите си парчета. Но защо? Смея да твърдя, че всички вече имаме слушалки и в случая това е екстра, която оскъпява продукта, и то значително. Дори тези слушалки да са по-хубави от сегашните ви, със сигурност е по-изгодно да си купите модел от висок потребителски клас на Sony, Bose, Apple дори и звукът ще е по-добър на по-ниска цена.

Dyson Zone (както е официалното наименование на продукта) стартира с цена от 950 долара. Нека сумираме какво получаваме за тази цена. Bluetooth 5.0 (стандарт от 2016), 3.5 мм жак и USB Type-C порт за зареждане. От компанията оценяват живота на батерията на 50 часа, което е супер, но ако единствено слушате музика, което не е супер. Тази цифра рядко пада до едва 4 часа, ако използвате функцията за пречистване на въздух. Има активно шумопотискане, но не е уточнено дали тези стойности се отнасят за когато е използвано или не. Дотук звучи сякаш си купуваме слушалки с бонус пречиствател, които трябва да зареждаме всеки ден, а не революционно устройство, което ще подобри начина ни на живот. Зареждането от 0 до 100% отнема 3 часа за батерия с капацитет от 2600 mAh.

Вградени са общо 11 микрофона, 8 от които са използвани от ANC системата, за да може да блокира звуци до 38 dB. Още 2 се използват, за да блокират шума от вградената филтрираща система, което означава, че за разговори остава един-единствен. Относно самата филтрация от Dyson твърдят, че 99% от замърсителите биват уловени, дори такива с размери от 0.1 микрона. Системата работи с филтри, които трябва да се сменят на 12 месеца. Може да бъде изцяло махната и да използвате само слушалките, информация, както и контрол над двете бива предоставен от приложението MyDyson.

Теглото на слушалките без филтър възлиза на 595 грама. Ако добавите филтриращата приставка, тогава говорим за 670 грама. За сравнение теглото на слушалките Sony WH-1000XM5, които са едни от любимите на потребителите, е едва 249 грама. Тук отново се чудя защо трябваше да бъдат включени слушалки и ми се струва, че без тях този продукт можеше да е три пъти по-лек и три пъти по-евтин.

Може би се е налагало да има някаква солидна основа и когато от компанията са осъзнали, че така или иначе ще се наложи да я носим на главите си, са решили да я превърнат в слушалки като добавена стойност. Проблемът е, че в крайна сметка те не само са се превърнали в центъра на цялостната джаджа, но и я правят много по-скъпа, отколкото трябва да бъде. Чистият въздух би трябвало да е нещо, което е достъпно за по-голям брой хора.

 

Снимки: Dyson

Вижте още: Пречистващите въздуха слушалки на Dyson могат да са ваши срещу скромните 949 долара