Фалшива новина, която се базира на фалшив имейл, уж изпратен от здравното министерство на Украйна, предизвика хаос през изминалото денонощие в източноевропейската страна. За нас историята е поучителна, защото става въпрос за практическа демонстрация на бурята, която на практика може да причини коктейла от опасности, пред които е изправен съвременният свят – от една страна, нова, сравнително непозната за днешните поколения опасност като епидемиите, а от друга, липсата на доверие в институциите и възможността за бързо и неконтролирано разпространение на слухове чрез социалните медии.

Редица водещи новинарски агенции разпространиха сцени от ожесточени сблъсъци на няколко места в Украйна, сред които Нови Санжари и Лвов. Причината е решението на властите да изолират за карантина около 70 души, повечето от които украинци, специално евакуирани от Китай заради епидемията от новия коронавирус.

В случая става въпрос за хора, които нямат симптоми на заболяване, а ще бъдат откъснати от останалия свят за още две седмици единствено с оглед сигурността на общественото здраве и продължителността на инкубационния период на COVID-19. Няколко доказано заразени украински граждани са оставени за лечение в Китай.

В Украйна за момента няма регистрирани случаи на заболяването. Украинският център за обществено здраве пусна специално обръщение към медиите, в което подчертава, че заблуждаващата информация за пет регистрирани случая на пациенти с новия коронавирус в страната са абсолютно неверни, и призова да не се разпространяват всяващи страх неистини. На президента Зеленски също се наложи да направи специално обръщение по темата. Но не мнението на властите и научните организации стана това, което се разпространи вирусно.

В Нови Санжари се стигна до тежки сблъсъци с полицията. Пътища бяха блокирани с горящи гуми. Местен жител опита таран с личния си автомобил в полицейския кордон. Стотици полицаи с бронетранспортьори са се включили в разпръскването на протеста, но въпреки това протестиращите са успели да изпочупят с камъни прозорците на автобуса, който превозва техните сънародници от самолета към мястото на карантината. Поне една от евакуираните е съобщила за получени смъртни заплахи в социалните медии заради това, че е решила да се прибере в Украйна. Доводите на местните, цитирани от репортер на „Гардиън“, по може би не толкова странен начин са ни познати от други мини кризи при релокация на хора, включително в България: те се страхуват, че новодошлите ще разпространят зарази, и настояват да бъдат поставени под карантина на различно място. Едно от предложенията било това да бъде в Чернобил. Друг местен жител поискал президентът да приеме в дома си 10 от подготвените за карантина, щом не са опасни и „тогава аз ще приема двама от тях“.

Дори намесата лично на министър-председателя и вътрешния министър на Украйна на място изглежда не са достатъчни да успокоят напрежението. Междувременно в западния регион на Лвов хората използваха гуми и автомобили, за да блокират входа на болница, защото се страхуваха, че евакуираните могат да бъдат докарани там и децата им да се заразят. В близкия Тернопол хората организираха нещо като молебен с истински свещеник на пътя, за да блокират достъпа до медицинско заведение и да се помолят на Бог украинците, които се връщат от Китай, да бъдат държани далеч от града.

Междувременно украинските служби за сигурност съобщават, че се е наложило да опровергават и друга фалшива новина – че болничният персонал в Нови Санжари е избягал.

Специалистът в сферата на фалшивите новини и автор на предстоящата книга „Как да изгубим информационната война“ Нина Янкович коментира пред BuzzFeed News, че свързаната със здравето дезинформация има огромен потенциал в Украйна заради съществуващото недоверие в системата на здравеопазването.

„Комбинирайте това с недоверие към официалните правителствени източници на информация и сензационалистични медии и имате рецепта за паника, особено с пандемия като коронавирус“, казва тя.