Дори докато чакаме широко разпространена и надеждна 5G свързаност, Китай прави скок напред със следващото поколение безжични технологии. Днес China Mobile обяви търговския старт на своята мрежа 5.5G (наричана още 5G-Advanced или 5GA). И изглежда, че вече имаме първите телефони с Android, готови да се възползват от нея.

Главният продуктов директор на OPPO Пийт Лау е споделил тийзър, в който телефонът Find X7 Ultra показва 5GA в състоянието на мрежата. Публикация в Weibo потвърждава това, като твърди още, че стандартният Find X7 също ще получи 5.5G възможности. Това би превърнало серията Find X7 в първите телефони в света, които поддържат 5.5G мрежи.

China Mobile планира да покрие над 300 града със своята 5.5G мрежа до края на годината. Те вече са създали демонстрационни зони в цялата страна, което позволява на собствениците на Find X7 да изпитат увеличаването на скоростта от първа ръка.

5.5G е наименованието на мрежите 5G-Advanced (5GA), които попадат в рамките на стандарта 5G, но осигуряват значително повишаване на скоростта. 5G-Advanced предлага огромно увеличение на скоростта с потенциал до 10Gbps скорост на низходяща връзка и 1Gbps скорост на възходяща връзка.

Технически грамотните читатели може би си спомнят за подобна стъпка напред при 4G. 4G мрежите бяха въведени за първи път около 2010 г., а няколко години по-късно беше пусната по-усъвършенствана версия на 4G мрежите, наречена 4G-Advanced или 4G LTE, с подобрени мрежови скорости и латентност.

Макар че 5G намери своето място в нашите смартфони, той все още не е задоволил напълно индустриите, изискващи свръхбързи качвания, почти нулево забавяне, изключително строга сигурност, надеждна работа и ниска консумация на енергия. 5.5G има за цел да промени това, служейки като важен мост към бъдещето на 6G, като усъвършенства това, което 5G вече прави добре.

Добрата новина е, че Find X7 Ultra използва чипсета Snapdragon 8 Gen 3, който се намира и в други флагмани с Android 2024, като Galaxy S24 Ultra и OnePlus 12. Така че теоретично тези телефони би трябвало да са съвместими с 5GA мрежи, когато най-накрая се появят в САЩ и Европа.

Снимка: Unsplash

Виж още: Не е необходима мозъчна операция: австралийската Synchron е на километри пред Neuralink (ВИДЕО)

 

Тагове: