Въпреки че около Neuralink на Илон Мъск обикновено се шуми много, невротехнологичната компания не е единствената, която разработва иновативни технологии в областта на интерфейсите мозък-компютър (BCI). Дори самата Neuralink признава, че се основава на десетилетия предишни изследвания.

Наистина има още много компании и институции, които се опитват да разберат човешкия мозък и да разработят процедури и продукти, които да позволят на пациенти, страдащи от заболявания и тежки травми, да подобрят оставащия им живот.

Както подчертава The Guardian, една от горещите точки за неврологични изследвания е Австралия, където се намират няколко обещаващи проекта, насочени към BCI. Един от тези проекти е на компанията от Мелбърн, наречена Synchron, която разработва мозъчно-компютърен интерфейс, позволяващ на пациентите да управляват своите компютри.

Решението на Synchron, наречено Stentrode, има едно голямо предимство пред Neuralink: то може да бъде поставено в черепа на пациента, без да е необходима отворена мозъчна операция.

Stentrode прилича на миниатюрна мрежа, по същество стент, която се въвежда в мозъка през кръвоносните съдове с помощта на катетър. Мрежата съдържа електроди, които могат да улавят сигнали от мозъка, които след това могат да бъдат интерпретирани като команди, например кликвания с мишката.

Благодарение на Stentrode дори пациенти с тежка парализа могат да се върнат към ежедневните си задачи, включително писане на текстови съобщения, изпращане на имейли, пазаруване и онлайн банкиране.

Д-р Кристина Махер от Центъра за мозък и разум към Университета в Сидни дори твърди, цитирана от Guardian Australia, че Synchron е на километри пред Neuralink, като австралийското решение е по-усъвършенствано и по-безопасно, тъй като не изисква отворена мозъчна операция.

Както съобщихме в края на януари, на първия пациент най-накрая бе имплантиран мозъчен чип от Neuralink и засега той се справя добре.

Същото може да се каже и за пациентите, имплантирани със Stentrode. През последните години Synchron представи един от своите пациенти, парализиран в резултат на амиотрофична латерална склероза (АЛС), Греъм Фелстад, който можеше да бъде видян на видеоклипове да контролира компютъра си - да сърфира в интернет и да изпраща текстови съобщения на приятелите и семейството си - само с помощта на мислите си.

Като цяло както Neuralink и Synchron, така и много други съществуващи проекти дават обещание за по-добро бъдеще за пациентите, чийто живот е бил поразен от тежки заболявания и травми. Не е важно коя компания има по-известен главен изпълнителен директор, повече медийно отразяване или по-добър маркетинг, а кои проекти действително ще изпълнят мисията си да помогнат на тези, които отчаяно чакат да видят техния успех.

Снимка: Unsplash

Виж още: Casio с модерна версия на първия в света цифров часовник с автоматичен календар, за да отбележи 50-ия му рожден ден