Ако някога сте се чудили шеговито дали историята на вашето търсене или гледане няма да ви "вкара в някакъв списък", опасенията ви може би са повече от основателни.

В разсекретени съдебни документи, разгледани от Forbes, на Google е наредено да предаде имената, адресите, телефонните номера и потребителската активност на акаунтите в YouТube и IP адресите, които са гледали избрани видеоклипове в YouТube, като част от по-голямо криминално разследване на федерални следователи в САЩ.

Видеоклиповете са били изпратени от полицията под прикритие на заподозрян в пране на криптовалута под потребителското име elonmuskwhm. В разговорите с търговеца на биткойни разследващите са изпратили връзки към публични уроци в YouTube за картографиране чрез дронове и софтуер за добавена реалност, уточнява Forbes. Видеоклиповете са били гледани повече от 30 000 пъти, вероятно от хиляди потребители, които не са свързани със случая.

Федералните следователи са наредили на компанията майка на YouTube - Google, да предаде тихомълком всички подобни данни за зрителите за периода от 1 януари до 8 януари 2023 г., но Forbes не може да потвърди дали Google е изпълнила това.

Според експертите по защита на личните данни задължителното извличане на данни само по себе си е обезпокоително. Федералните органи твърдят, че искането е правно обосновано, тъй като данните "биха били от значение и биха били съществени за текущо наказателно разследване, включително чрез предоставяне на информация за идентификация на извършителите", като се позовават на обосновка, използвана от други полицейски сили в страната. В случай от Ню Хемпшир полицията е поискала подобни данни по време на разследването на бомбени заплахи, които са били излъчвани на живо в YouTube - в заповедта изрично е поискана информация за гледаемостта в определени времеви интервали по време на излъчванията на живо.

"При всички искания на правоприлагащите органи имаме строг процес, предназначен да защитава неприкосновеността на личния живот и конституционните права на нашите потребители, като същевременно подкрепя важната работа на правоприлагащите органи", заяви пред Forbes говорителят на Google Мат Брайънт. "Проучваме всяко искане за правна валидност в съответствие с развиващата се съдебна практика и редовно даваме отпор на прекалено широки или по друг начин неподходящи искания за потребителски данни, включително възразяваме изцяло срещу някои искания."

Експертите по защита на личните данни обаче са обезпокоени от прецедента, който създава съдебното решение, като се позовават на опасения относно защитата на първата и четвъртата поправка в американската конституция.

"Това е най-новата глава в една тревожна тенденция, при която виждаме, че правителствените агенции все повече превръщат заповедите за претърсване в дигитални мрежи", заяви пред изданието изпълнителният директор на Проекта за надзор на технологиите Алберт Фокс-Кан. "Това е противоконституционно, ужасяващо и се случва всеки ден."

Снимка: Unsplash

Виж още: Casio с модерна версия на първия в света цифров часовник с автоматичен календар, за да отбележи 50-ия му рожден ден