AltStore PAL най-накрая е достъпен за потребителите на iOS в ЕС, като им позволява да изтеглят приложения, които невинаги отговарят на насоките на Apple за App Store. Тези, които използват iOS 17.4 или по-късна версия на операционната система, могат да получат достъп до магазина за приложения на трети страни, като заплатят 1.50 евро (плюс данък) на година. Оригиналният AltStore - който изисква десктоп компютър и по-трудна инсталация - все още е достъпен безплатно в целия свят.

AltStore е известен магазин за приложения на трети страни за iOS от години. Разработен от Райли Тестут, пазарът е домакин на широк спектър от приложения, които Apple може да не разреши в собствения си магазин. Сега, когато Законът за цифровите пазари (DMA) на ЕС принуди Apple да разреши магазини за приложения на трети страни в iOS, Teстут пусна AltStore PAL като самостоятелна версия.

Като се има предвид, че Apple все още начислява такса за основна технология (CTF), Тестут трябваше да направи AltStore PAL платено предложение, за да финансира тези плащания. Интересно е, че разработчиците, които искат да представят работата си в AltStore PAL, ще трябва да хостват приложенията си на собствени сървъри. Следователно потребителите на AltStore PAL, които изтеглят приложения от различни разработчици, ще трябва да добавят и оторизират различните "източници" поотделно.

Очаквано iOS ще показва множество предупреждения, когато потребителят се опита да инсталира магазин за приложения на трета страна, за да го разубеди да продължи. Освен това потребителите на iPad в ЕС все още са ограничени до App Store на Apple, тъй като DMA не е накарала технологичния господар да направи друго.

В последните промени в ръководството Apple започна да разрешава и емулатори на игри в своя App Store. В резултат на това известният емулатор Delta - създаден от същия разработчик - също си проправи път към App Store на Apple. Чрез него потребителите на iPhone по целия свят могат да играят игри за NES, SNES, Nintendo 64, Game Boy, Game Boy Advance и Nintendo DS, без да се налага да хакват устройствата си или да прибягват до сложни методи за странично зареждане на приложения.

Снимка: Unsplash

Виж още: Casio с модерна версия на първия в света цифров часовник с автоматичен календар, за да отбележи 50-ия му рожден ден