Google постепенно подготвя Android 15 за пускането му. Програмата Android Preview, която започна през февруари 2024 г., ще продължи до излизането на стабилната версия, което е планирано за края на 2024 г. Междувременно Android 15 Developer Preview 2, който излезе през март, изглежда съдържа нова функция, която ще подобри поверителността на приложенията и данните във вашия смартфон с Android.

В изданието на Android 15 Developer Preview 2 са забелязани някои низове от кодове за нова настройка Adaptive Timeout. Според описанието в низа функцията за адаптивно изчакване "автоматично изключва екрана по-рано, ако не използвате устройството си".

Въпреки че в описанието не се споменава как ще работи това, може да се използват усъвършенстваните сензори на смартфона, предните камери или комбинация от двете, за да се установи дали използвате телефона си.

Интересното е, че тези кодове принадлежат на класове от пространството от имена com.google.*. Това подсказва, че функцията за адаптивно изключване на екрана може да не е част от сглобката с отворен код на Android 15, а от версията на Android 15 на Google за телефоните Pixel.

Функцията за адаптивно изгасване на дисплея е чудесна, тъй като тя интелигентно открива дали потребителят използва телефона или не и когато не го използва, изключва екрана, като по този начин затруднява достъпа на други лица до данните на телефона ви. Освен това тя ще подпомогне и живота на батерията, тъй като по-дългото време на екрана означава бързо изразходване на енергията на телефона.
Смартфоните с Android имат възможност за разширяване на показването на времето за изключване на екрана, при което можете да предотвратите изключването на екрана на смартфона си за определен зададен период. Освен това телефоните от Samsung и Pixel са снабдени с функция, която позволява на екрана на телефона да остане включен, докато потребителят го гледа. Тази функция държи екрана буден, докато може да открие лице, което го гледа с помощта на предните камери.

Снимка: Unsplash

Виж още: Casio с модерна версия на първия в света цифров часовник с автоматичен календар, за да отбележи 50-ия му рожден ден

 

Тагове: