По-рано тази седмица Google пусна Android 15 Beta 3, като загатна за нови функции и ъпгрейди в процес на разработка. Те включват нова функция Adaptive Timeout и по-добре организирани настройки. Сега изглежда, че Google се подготвя да пусне и специална страница за диагностика на устройствата.

След проучване на последната версия на Android 15 Beta 3 беше забелязано ново допълнение в приложението Настройки, озаглавено Диагностика на устройството. Намираща се в Настройки > Система, тази функция ще позволи на потребителите ръчно да извършват тестове и да наблюдават състоянието на вътрешните компоненти на телефона си.

Страницата Диагностика на устройството има две основни опции: Здраве на компонента и Режим за оценка. Функцията Здраве на компонента позволява на потребителите ръчно да тестват и наблюдават състоянието на батерията и паметта. В същото време режимът за оценка позволява на едно устройство да оцени работата на друго.

На страницата за състоянието на компонента можете да извършите тест на дисплея, при който поредица от различни по цвят екрани ви помага да проверите визуално за евентуални дефекти на екрана. Освен това има тест за докосване, който показва червен екран, който става бял, когато прокарате пръст по него, което ясно показва всякакви проблеми с въвеждането с докосване.

Екранът за състоянието на компонента ви позволява да следите и батерията и чипа за съхранение на телефона. На страницата за състоянието на батерията можете да видите оставащия капацитет като процент от първоначалния капацитет, както и датата на производство на батерията, датата на първото ѝ използване и броя на циклите на зареждане. Страницата за състоянието на паметта показва оставащия живот и общия капацитет на чипа за съхранение на телефона ви.

В режим на оценка ще ви е необходимо друго устройство, за да проверите оценяваното. Оценяваното устройство генерира QR код, който се сканира от другото устройство. Така се стартира набор от тестове, включително тестове на дисплея и тестове за докосване. След приключване на тези тестове получавате отчет, за да прегледате всички проблеми с оценяваното устройство.

Samsung и Google вече предлагат актуализации за период до 7 години, което означава, че можете да задържите телефона си по-дълго време. Но какво ще стане, ако телефонът ви се повреди преди това? Важно е да знаете какво можете да направите.

Снимка: Unsplash/Android Authority

Виж още: Как изглежда един „полуфлагман“?